Podignuta optužnica
37

Bivši SDA-ovac koji je sada u NiP-u krivotvorio ispravu kako bi dobio posao u Brčkom

A. K.
Damir Bulčević (Foto: Vlada Brčko distrikta) (Foto: A. K./Klix.ba)
Damir Bulčević (Foto: Vlada Brčko distrikta) (Foto: A. K./Klix.ba)
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Damira Bulčevića, zastupnika u brčanskoj skupštini, zbog sumnje da je 2018. godine u postupku imenovanja za šefa Inspektorata lažno potvrdio nepostojanje sukoba interesa u vezi s političkim angažmanom.

Četrdesetogodišnji Bulčević je optužen da je svjesno i namjerno, iako je u to vrijeme obavljao više funkcija unutar lokalne organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) sačinio, ovjerio i nadležnom organu predao lažnu izjavu u kojoj je naveo da nije član organa političkih stranaka.

"Tužilaštvo distrikta optužilo je Bulčevića da je 2018. godine, iako je u mandatnom periodu od 2015. do 2019. godine obnašao funkciju potpredsjednika Organizacije SDA Brčko distrikta BiH i člana - dopredsjednika Izvršnog odbora te političke organizacije, u postupku prijema u državnu službu izjavio da nije član organa političkih stranaka", kažu iz tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, on je izjavu s dijelom lažnih navoda ovjerio kao istinitu, te je predao Odboru za zapošljavanje zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom za poziciju šefa Inspektorata u Uredu gradonačelnika.

"Izjava je upotrijebljena da se utvrdi kako Bulčević ispunjava uslove konkursa, a nakon potvrde izbora od strane gradonačelnika zasnovao je radni odnos na neodređeno vrijeme na tom radnom mjestu", navode iz tužilaštva.

Pred Osnovnim sudom distrikta koji je potvrdio optužnicu, Bulčević je optužen za krivično djelo krivotvorenje isprave s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Vrijedi kazati da je Bulčević iz SDA prešao u stranku Narod i pravda u kojoj se trenutno nalazi.