Parlament FBiH
50

Bitka za sudiju Ustavnog suda BiH: Trojka i HDZ predložili izmjenu Poslovnika Predstavničkog doma

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stranke Trojke, HDZ, HDZ 1990 i PDA poslale su u parlamentarnu proceduru Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji žele omogućiti popunjavanje Komisije za izbor i imenovanje ovog Doma.
Značaj Komisije je veliki jer ona, između ostalog, predlaže imenovanja sudija Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH. Trenutno se bira jedno upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu iz FBiH, a do kraja mandata birat će se još tri suca.

Trenutno je rad Komisije za izbor i imenovanje blokiran zbog nepostojanja kvoruma za rad. Četiri člana Komisije iz opozicionih stranaka ne dolaze na sjednice, otkako je radno tijelo u kojem se nalaze dobilo zaduženje da pripremi ime za imenovanje na poziciju sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH.

Vladajuća većina je izgubila dva mjesta u Komisiji imenovanjem članova na druge funkcije.

Dio prijedlog odnosi se na način popunjavanja pozicija u radnim tijelima Predstavničkog doma ukoliko u njima mjesto predsjednika, zamjenika predsjednika i člana ostane upražnjeno zbog prestanka mandata poslanika prije isteka vremena na koje je izabran.

"Ukoliko u radnom tijelu mjesto predsjednika, zamjenika predsjednika i člana radnog tijela ostane upražnjeno zbog prestanka mandata poslanika prije isteka vremena na koje je izabran, isto se popunjava na način da se mjesto predsjednika, zamjenika predsjednika i člana radnog tijela dodjeljuje sljedećem kandidatu sa liste sa koje je izabran poslanik kojem je prestao mandat, a nakon što poslaniku bude verificiran mandat, a sve u skladu s odlukom Centralne izborne komisije BIH o prestanku i dodjeli mandata", stoji u Prijedlogu.

Dodatno, predlaže se da prijedlog odluke o izmjenama odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH mogu neposredno podnijeti ovlašteni predlagači, ako Komisija za izbor i imenovanje Doma u roku od 30 dana od dana verifikacije mandata poslanika ne utvrdi prijedlog navedene odluke.

Ovi članovi bi se primjenjivali samo u slučaju da mjesto predsjednika, zamjenika predsjednika i člana radnog tijela ostane upražnjeno zbog prestanka mandata prije isteka vremena na koje je izabran, a za sve ostale izmjene navedene odluke Komisija za izbor i imenovanje Doma daje svoje mišljenje i podnosi prijedlog odluke.