Rok sljedeće sedmice
47

Bitka za bošnjački klub odredit će izgled buduće vlasti u FBiH: Evo kakva je trenutno situacija

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon izmjena visokog predstavnika Christiana Schmidta, rok za formiranje vlasti je 2. decembar, a situacija u pojedinim kantonima je vrlo neizvjesna kada je riječ o Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
Delegati u federalni Dom naroda biraju se iz skupština svih kantona, a s obzirom na to da je Klub Bošnjaka još uvijek prilično neizvjesan, sljedeća sedmica mogla bi biti zanimljiva i burna.

To nagovještavaju i tenzije koje su počele već danas u Posavskom kantonu gdje SDA optužuje HDZ da će blokirati Skupštinu kantona kako ne bi bili izabrani bošnjački delegati iz SDA.

Posavski kanton daje jednog bošnjačkog delegata i upravo je ovdje borba možda i najneizvjesnija. HDZ je negirao navode SDA da njihovi zastupnici neće doći na sjednicu na kojoj trebaju birati delegate i tako probiti rok za formiranje vlasti. Ukoliko bi se to pak desilo, umjesto liste iz Posavskog kantona, delegat bi bio izabran sa liste nekog drugog kantona.

Iz Unsko-sanskog kantona SDA bi trebala imati jednog delegata i Osmorka jednog te će se bitka voditi oko trećeg bošnjačkog delegata.

U Tuzlanskom kantonu se bira ukupno pet delegata, a četvorica su već izabrana. Jedan delegat je SDP-ov, jedan NiP-ov, jedan SDA-ov i jedan PDA. Peti delegat će biti izabran žrijebanjem između SDA-ovog i kandidata Stranke za BiH, no sudeći po izjavama njihovog zastupnika Asmira Hasića, bliži je politici SDA-DF, nego drugom koalicionom bloku u FBiH.

U Zeničko-dobojskom kantonu je također upitan jedan delegat, dok bi dva trebala biti iz SDA, a jedan iz koalicije Osmorka.

U Bosansko-podrinjskom kantonu je izabran NiP-ov kandidat za delegata u bošnjački klub, međutim ovaj kanton će vjerovatno dobiti još jednog delegata s obzirom na to da Zapadnohercegovački kanton nema nijednog Bošnjaka u skupštini i da imajulistu koja je dobila najviše glasova, a nije prošla u Dom naroda. Drugi delegat iz BPK mogla bi biti Aida Obuća (SDA).

U Srednjebosanskom kantonu biraju se dva delegata, javnosti nisu poznate liste koje su poslate CIK-u, no s obzirom na formiranu vlast najveća je vjerovatnoća da će u Dom naroda FBiH biti izabrana dva SDA-ova kandidata.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu su već izabrani delegati, a iz reda bošnjačkog naroda je izabran Džafer Alić iz SDA.

Kanton Sarajevo daje četiri delegata od kojih bi jedan trebalo da ide SDA-u, a tri Osmorci.

Kanton 10 daje jednog bošnjačkog delegata i vjerovatno će biti odlučeno žrijebanjem s obzirom na to da u Skupštini SDA ima dva zastupnika, a SDP dva tako da će oba kandidata imati po dva glasa.

Iako je načelno postignuta koalicija na nivou Federacije BiH, Klub Bošnjaka u Domu naroda FBiH će ipak odrediti buduće partnere u vlasti. Jasno je da će HDZ biti hrvatski faktor, no nejasna je većina u bošnjačkom bloku.

SDA/DF su bili izjednačeni u jednom trenutku sa Osmorkom, a čini se da SDA/DF sada nosi prevagu. Koliko će ko u konačnici imati delegata trebali bi saznati tokom sljedeće sedmice nakon što se održe sjednice skupština u kojima je situacija neizvjesna.

Za sigurnu većinu je potrebno 13 delegata što u ovom trenutku nema niko, no predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao kako očekuje da će SDA sama imati između 10 i 12 delegata. U tom slučaju će odlučivati HDZ jer će i jedan i drugi bošnjački blok imati delegate da predlože kandidata za potpredsjednika FBiH.