Svečanosti u Austriji
0

"Biti protiv ZAVNOBiH-a znači biti protiv ravnopravnosti"

Piše: F. Borić
Hrle: Nema brisanja istorije
Hrle: Nema brisanja istorije
Povodom obilježavanja 25. novembra Ambasada Bosne i Hercegovine podržala je te promovirala dva bitna događaja u Republici Austriji. Ambasador Haris Hrle otvorio je u Beču dvodnevnu konferenciju na temu "100 godina Bosanskog zemaljskog statuta: da li je to prvi bh. ustav?“ te se pridružio centralnoj proslavi obilježavnja 25. novembra u gradu Ennsu.

Konferencija "100 godina Bosanskog zemaljskog statuta“ organizirana je u saradnji s Bečkim univerzitetom, a učeštvovali su uzeli ugledni profesori, eksperti iz oblasti opće historije prava, ustavnopravnih sistema i političkih nauka: Richard Potz, Thomas Simon, Edin Mutapčić, Valerie Heuberger, Mehmed Bečić, Husnija Kamberović, Željko Radić, Wilhelm Brauneder, Edin Šarčević i Vedran Đihić. Jedan od zaključaka svakao treba istaći: Historijski i pravni doprinos Zemaljskog statuta ogleda se u početku razvoja pisane bh ustavnosti, pisanom ustavnom aktu u kome su građanska prava i slobode bili zagarnatirani“.

Zajednička i nedjeljiva domovina

"... Statutom su bili zaštićeni teritorijalni integritet i multietničnost, a njime je označen i početak razvoja bh. parlamentarizma“, kaže se u jednom od zaključaka iznesenim na Konferenciji u Beču.

Centralna proslava 25. novembra u organizaciji udruženja "Džemal Bijedić“ održana je 27. novembra u gradu Ennsu, gdje se okupilo se preko 1.200 građana porijeklom iz BiH, austrijskih prijatelja Bosne i Hercegovine te predstavnika municipalnih vlasti pokrajine Gornja Austrija. Poseban gost za ovu priliku došao je iz Sarajeva - unuk Džemala Bijedića, koji je dobio i ime po svom dedi.

Otvarajući naučni skup u Beču te obraćajući se brojnim zvanicama na proslavi u Ennsu ambasador Hrle je između ostalog istakao da je ZAVNOBIH dio stvarnog, građanskog, nacionalnog i institucionalnog pamćenja BiH, da je sastavni dio bosanskohercegovačke ustavne istorije, jer su njegovi zaključci suštinska preambula svakog bosanskohercegovačkog ustavnog sistema.

"Predsjednik Komšić naglasio je da oni koji su protiv ZAVNOBIH-a zapravo ni ne znaju zašto su protiv. Možda treba naglasiti: biti protiv ZAVNOBIH-a, protiv njegovog slova, znači biti protiv 'državne zajednice u kojoj će svi živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju', biti protiv toga da je BiH zajednička i nedjeljiva domovina Srba, Hrvata i Bošnjaka. Također to znači biti i protiv 'slobode vjeroispovjesti i savjesti, kao i ravnopravnosti svih vjeroispovijesti'“, naglasio je Hrle, koji je dodao kako je ZAVNOBIH "stalna ustavno-socijalna pro-b-h platforma za državni razvoj, ali i antifašistički i antišovinistički ustavni ključ za bh i balkanske pandorine kutije".

Brisanje historije

"Nema brisanja istorije. Tražiti od bosanskohercegovačkih građana da zatome svoju privrženost ZAVNOBIH-u isto je kao tražiti od Francuza da zanemare Deklaraciju o pravima čovjeka i građanina ili od Britanaca da zaborave Magna Carta libertatum (Veliku povelju sloboda), koja, valja napomenuti, vremenski korespondira s našom velikom Poveljom Kulina bana. ZAVNOBIH je normativna realizacija bosanskohercegovačke suštine. On je rezultat konsenzusa svih bh. naroda, njihovih političkih lidera i predstavnika vjerskih zajednica. Postignuta načela ne mogu se opozvati niti zaboraviti. Dakle, valja svima nama, zajedno, opet preko rijeke. Čestitam vam ovaj dan“, kazao je ambasador Hrle okupljenim u Ennsu.