Vlada FBiH
0

Bit će zakazan sastanak s predsjednicima političkih partija

FENA
Na početku popodnevnog nastavka 140. sjednice Vlade FBiH, premijer Mustafa Mujezinović upoznao je članove Federalne vlade sa zaključcima Kolegija u proširenom sastavu, koji je zasjedao u pauzi današnje sjednice.

U radu Kolegija, osim premijera, učestvovali su dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, te federalni ministri Vahid Hećo, Nail Šećkanović, Damir Ljubić i Velimir Kunić.

Premijer je obavijestio da popodnevnom radu 140. sjednice neće prisustvovati ministri iz reda hrvatskog naroda zbog, kako je navedeno, principijelnih razloga.

Vlada je, na prijedlog Kolegija, usvojila zaključak da se u periodu između 17. i 21. maja ove godine održi sastanak čelnika Vlade FBiH s predsjednicima svih političkih stranaka zastupljenih u Vladi FBiH i koje u Parlamentu FBiH imaju većinu. Na tom sastanku bi se razgovaralo o svim zakonima o kojima ovisi sudbina stand by aranžmana (Zakonu o plaćama, Zakonu o prihodovnom cenzusu, Zakonu o općim pravima demobilisanih boraca).

Tom prilikom razgovaralo bi se i o imenovanjima. S tim u vezi, sva federalna ministarstva zadužena su da, u roku od sedam dana, dostave popis svih imenovanja iz njihove nadležnosti koja su izvršena u ovom mandatnom periodu.

U nastavku rada, Vlada je verificirala Zapisnika sa 18. vanredne - telefonske sjednice, održane 20.4.2010. godine, kada je donesena Uredba o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja.

IMENOVANJA Vlada FBiH dala je danas donijela više odluka i rješenja iz oblasti kadrovske politike, a za koja je ocijenjeno da su nesporna. O drugim, i dalje spornim imenovanjima, Vlada će se izjasniti nakon sastanka s liderima političkih stranaka.

Danas je data saglasnost Nadzornom odboru BH Telecoma d.d Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju Senada Herende za v.d. izvršnog direktora Izvršne direkcije za ekonomsko-finansijske poslove, na period do 60 dana.

Poništeno je Rješenje o imenovanju Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i doneseno novo o privremenom imenovanju (na period do dva mjeseca) u ovaj organ Adnana Muhamedovića (za predsjednika), te Marka Pejčinovića i Božidara Pašagića (za članove).

Data je saglasnost na odluku NO Željeznica Federacije BiH d.o.o. Sarajevo o imenovanju Nedžada Osmanagića za generalnog direktora ove kompanije.

Saglasnost je dobio i NO privrednog društva UNIS–GROUP d.o.o Vogošća na Odluku kojom se za vršioca dužnosti direktora ovog duštva imenuje Emir Smajilović.

Vlada je Nadzornom odboru „Unis Ginexa“ d.d. Goražde dala saglasnost za imenovanje direktora društva Jusufa Hubijera, te prijedlog za imenovanje Rifeta Bečića za člana Nadzornog odbora.

Odlukom Vlade data je saglasnost na rješenje o imenovanju Reufa Jahića za člana Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kao i za imenovanje Envera Dupovca za predsjednika NO ove ustanove.

Saglasnost je data i na imenovanje Elme Kamerić za predsjednika NO Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Drin.

Nadzornom odboru JP HP d.o.o. Mostar data je prethodna saglasnost za imenovanje Željka Gugića za direktora - predsjednika Uprave preduzeća.

Vlada je poništila raniju Odluku o kandidatima za članove NO Elektronskog računarskog centra zdravstva i penzijskog osiguranja d.o.o Sarajevo, te na dva mjeseca imenovala privremeni NO kojeg sačinjavaju Petar Ivošević, Enes Bećirbašić i Marinko Čolović.

Za članove Konkurencijskog vijeća BiH iz FBiH privremeno su, na period do 60 dana, imenovani dr. Stjepo Pranjić i Ibrica Lakišić.

Na rok do 60 dana Vlada je za privremenog direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje imenovala Miralema Šarića nakon što ga je prethodno razrješila dužnosti direktora ove institucije.

Federalna vlada donijela je Rješenje kojim je za direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH imenovan Ivan Brkić.

Federalna vlada je danas prihvatila Izvještaj Komisije za utvrđivanje kandidata za članove Komisije za koncesije FBiH, s listom kandidata koji ispunjavaju kriterije za imenovanje. Parlamentu FBiH, koji će se konačno izjasniti o kandidatima, Vlada je uputila Prijedlog rješenja za imenovanje Hamdije Jahića, Stipe Marića, Semihe Borovac, Mirsada Hasanovića, Ivice Udovičića, Derviša Dizdarevića i Jove Adamovića u Komisiju za koncesije FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.