Predavanje u Tuzli
44

Bissel: Pred Bosnom i Hercegovinom je dug put za ulazak u NATO

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Dug je put ispred Bosne i Hercegovine kako bi se moglo razgovarati o tome da naša zemlja postane punopravna članica NATO saveza, smatra komandantica NATO štaba BiH Marti J. Bissel koja je danas u Tuzli održala predavanje za studente i profesore Pravnog fakulteta u ovom gradu.

Bissel kaže da je ulaskom u Akcijski plan za članstvo u NATO-u prošle godine izrada godišnjih priprema postala formalni oblik komunikacije BiH s ovim savezom, u cilju približavanja visokim standardima.

"Izuzetno je važan godišnji državni program koji je tehnički dokument i on oblikuje pitanja na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi", navela je brigadna generalica Bissel.

Efikasan i ekonomičan sistem odbrane jedan je od glavnih razloga zbog kojih bi Bosna i Hercegovina trebala postati članica NATO-a.

Govoreći o poziciji Bosne i Hercegovine u odnosu na zemlje regije, Bissel je istakla da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija uradile mnogo toga kako bi dokazale da su spremne te su dobile poziv da postanu punopravne članice NATO-a.

"Bosna i Hercegovina treba još mnogo toga uraditi kako bi dobila poziv za punopravno članstvo i ona je trenutno na samom početku tog puta", navela je ona.

Kada je riječ o izazovima koji se nameću Bosni i Hercegovini, Bissel je navela ograničene resurse koje naša zemlja u ovom trenutku može staviti na raspolaganje u sistemu odbrane.

"Ukoliko bi ti resursi bili dostupni, oni bi se mogli iskoristiti za modernizaciju, povećanje plaća i svega onoga što bi profesionalne oružane snage učinilo još boljim. Kada je riječ o konkretnim koracima, bilo da je partner ili članica, NATO potječe svaku zemlju da poboljšava svoje odbrambene kapacitete, bilo da govorimo o opremi, obuci ili profesionalizaciji oružanih snaga. Sve ovo je s ciljem da one budu što bolje, ali i da sarađuju s ostalim zemljama članicama", rekla je komandatica NATO štaba BiH.

Ona je naglasila da je NATO i dalje spreman pružati podršku Bosni i Hercegovini, odnosno njenim Oružanim snagama kako bi se poboljšao njihov položaj u odbrambenom kapacitetu, ali i sposobnosti pružanja vojne pomoći civilnim organima vlasti u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su požari, poplave ili zemljotresi.

Tokom današnjeg predavanja "Bosna i Hercegovina na putu NATO saveza – izazovi i perspektive" Bissel je prisutne upoznala o značaju ovog saveza, njegovom historijatu, izazovima i perspektivama koje on sa sobom nosi, kao i mitovima koji se za njega vezuju.

Ovom prilikom dekan Pravnog fakulteta u Tuzli Izudin Hasanović Bissel je uručio peticiju koju je potpisalo 500 studenata u cilju ulaska naše zemlje u NATO savez.

"Studenti smatraju da je to prioritet Bosne i Hercegovine. Ovim prijemom priče o podjeli BiH bi bile završene i zbog toga nas raduje razmišljanje mladih intelektualaca na kojima će ova država ostati", rekao je Hasanović.