BiH
0

Biskupu Komarici nagrada za životno djelo

FENA
Banjolučkom biskupu Franji Komarici na svečanoj je sjednici u povodu Dana županije Brodsko-posavske 2. svibnja u Slavonskom Brodu dodijeljena nagrada za životno djelo "Zlatni grb Brodsko posavske županije", javlja KTA.

Zlatni grb i plaketu te županije biskupu Komarici uručili su župan Šimo Đurđević i predsjednica županijske skupštine Ružica Vidaković. Nagrada mu je dodijeljena za humanitarni i mirotvorni rad te za djelovanje i stvaralaštvo od osobitog značaja i za Brodsko-posavsku županiju, kao i za humanitarno i humanističko djelovanje, čovjekoljublje i mirotvorstvo, zauzimanje za obespravljene i progonjene po cijenu vlastitog života.

Prepoznate su vrijednosti koje doprinose društvenom razvitku, a time i razvitku te županije te pomoć biskupa Komarice žrtvama rata, zauzimanje oko europskih integracija, doprinos borbi za ljudska prava i međuetničku toleranciju i afirmaciju na području ljudskih prava, širenje demokracije, tolerancije i humanih principa, miroljubivo suprostavljanje, vladavini terora militantnog nacionalizma, njegovanje i promicanju vjerskih i kulturno-povijesnih vrijednosti. Istaknuto je da diljem svijeta prenosio istinu i o progonu Hrvata katolika Banjolučke biskupije od kojih je i danas veliki broj naseljen u Brodsko-posavskoj županiji.

"Radostan sam i dirnut pažnjom na ovom izuzetnom daru. Drago mi je da nas naši sunarodnjaci s druge strane Save nisu zapustili, niti zaboravili na ne tako davna dramatična događanja i naša nastojanja ne okaljati ime Hrvata i katolika našega hrvatskog naroda", kazao je biskup Komarica.

Biskup Komarica je u crkvi Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu toga dana predslavio misu za poginule branitelje Domovinskog rata.

Prisjećajući se tom prigodom poginulih branitelja biskup Komarica je u prigodnoj propovijedi kazao da su oni domovini dali sve što su imali.

"U našim očima njihove žrtve nikada ne bi smjele biti zaboravljene i uzaludne. Danas molimo Krista da svojim žrtvama pridruži njihove žrtve za sreću i mir ovoga grada, županije i cijele domovine", kazao je biskup Komarica.