|

Biskupi u BiH: Neprihvatljivo da se u parlamentima važne odluke donose u ime drugih naroda

Biskupi u BiH: Neprihvatljivo da se u parlamentima važne odluke donose u ime drugih naroda
10
Klix.ba
14.7.2018. u 14:58
93
komentara
10

dijeljenja
Biskupi u BiH: Neprihvatljivo da se u parlamentima važne odluke donose u ime drugih naroda Foto: KTA BiH
Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine danas su sa svog 73. redovnog zasjedanja u Banjoj Luci uputili poruku članovima svojih zajednica u vezi sa predstojećim oktobarskim Općim izborima.
"Podsjećamo katoličke vjernike, da svi članovi Crkve, osim zakonskih obveza, imaju i moralnu odgovornost za društvo u kojemu žive.Svoje društvene obveze i prava katolici vrše i ostvaruju na različite načine i u različitim prilikama. Pri tome, poznato je, da su opći izbori u svakom demokratskom društvu vrlo važni i velika prilika za nov početak. Na njima birači imaju veliku odgovornost, jer izražavaju mišljenje i odlučuju, ko će ih u narednom razdoblju zastupati u vlasti i brinuti se za napredak društva", poručeno je sa sjednice Biskupske konferencije.

Naglasili su da se u složenom društvu, kao što je Bosna i Hercegovina, mora poštivati dostojanstvo svakog čovjeka i njegova prava, uključujući i ono na održiv povratak, te graditi sloga, njegovati dijalog i dosljedno uvažavati različite narodne, kulturne, jezične i vjerske posebnosti i identitete.

"Ako se to želi postići i podržavati spomenute vrednote, onda iz političkoga djelovanja trebaju nestati majorizacija i preglasavanje. Jednako je neprihvatljivo, da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njihove volje. U ratu smo govorili, da se sreća jednoga čovjeka ne može graditi na nesreći drugoga i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda, te i danas ponavljamo, da se sretna budućnost i boljitak Bosne i Hercegovine ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojega naroda", naglasili su biskupi.

Dodali su da se u provedbi rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda.

"U protivnom, u društvu, koje drukčije primjenjuje zakon,vlada nepravda i pravno nasilje čime zakon gubi svoj osnovni smisao, koji se zove zaštita pravde. U tom smislu, zaista je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravomoćnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provedbe njihovih rezultata na općoj i nekim lokalnim razinama", zaključili su.
Prijavi grešku


Komentari (93)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...