Uskrs u Mostaru
21

Biskup Ratko Perić: Presuda će Božja pobijediti lažne presude ljudske

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Uskršnjim misama u brojnim hercegovačkim crkvama obilježava se najveći kršćanski blagdan Uskrs. Centralno euharistijsko slavlje u prepunoj Katedrali Kraljice Majke Crkve predvodio je biskup Ratko Perić.

U svojoj uskršnjoj poruci biskup Perić je kazao da je Krist život naš te poručio da ako ste suuskrsli s Kristom, tražite šta je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu.

"Krstiti se - grčki: baptizein - znači uroniti u vodu i izroniti. Uroniti u vodu kao u smrt, a izroniti - uskrsnuti. Hrvatski i drugi slavenski jezici imaju za tu radnju izraz krstiti se, tj. u-Kristiti se, ucijepiti se u Krista, proći u vjeri njegov put smrti i uskrsnuća. Uroniti s Kristom u njegovu smrt i izroniti-uskrsnuti s njime na novi život. Mistično, sakramentno, ali doista stvarno. Zato smo i pozvani da tražimo ono što je gore, na nebu, gdje Krist sjedi u slavi", poručio je biskup.

Kazao je kako ne treba očekivati da se kršćanin povuče iz svijeta i da se ne bavi nužnim zemaljskim poslovima, nego da se od kršćana traži da sve što čine, imaju na svom ekranu nebesku panoramu, da sve gledaju pod vidom vječnosti.

"Da se ravnamo po Božjim zapovijedima, a ne po svjetovnim prolaznim zakonima koji se uzajamno protive i poništavaju kako dolaze novi izbornici u parlament. Pavao kaže da je život naš skriven s Kristom u Bogu. Skriven milosno, otajstveno, duhovno. Ali jednoga će se dana pojaviti slava Kristova i sve što je bilo skriveno, očitovat će se. Sud će Božji nadvladati nepravedne sudove ljudske! Presuda će Božja pobijediti lažne presude ljudske. Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi", zaključio je u svojoj uskršnjoj poruci mostarski biskup Ratko Perić.

Najpoznatiji običaj vezan za ovaj blagdan je ukrašavanje jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađanje. Jaja se boje i ukrašavaju najčešće dva dana prije praznika, odnosno na Veliki četvrtak ili Veliki petak.