BiH
0

Bisić: Ulažu se veliki napori za sigurno i ugodno skijanje

FENA
Olimpijske planine Bjelašnica i Igman u nastupajućoj zimskoj sezoni ponudit će posjetiocima mnogo bolje uvjete za sigurno i ugodno skijanje i boravak nego ranije, uvjeren je Džemal Bisić, generalni direktor Olimpijskog centra Sarajevo ZOI 84.

"U posljednje tri-četiri godini nabavljen je najmoderniji ski data sistem s magnetnim karticama, a svake godine se nastoji obnoviti po jedan ski lift. Ove godine pušta se obnovljeni ski lift koji će otvoriti dijelove staza interesantnih prvenstveno za klubove i takmičare, a očekujemo i mašinu za uređenje staza. Poručili smo i oko tri km mreža i štapova koji su naophodni posebno za organizaciju takmičenja, a i smanjit će mogućnost povreda", kazao je Bisić agenciji Fena.

On je naglasio da se za početak 2007. godine planira završetak izrade biznis plana Bjelašnice i Igmana. Taj plan treba dati smjernice razvoja i obuhvatiti područje, ne samo skijališta i Babinog dola nego i područje koje bi obuhvatilo zonu od Rakitnice do Konjica, te na drugu stranu do Pazarića i Ilidže, a tretirao bi se razvoj i zimskoga i ljetnog turizma.

Taj dokument trebalo bi da bude u skladu s postojećim planskim dokumentima i da ga usvoje sve relevantne institucije. Bisić taj plan smatra izuzetno važnim jer bi on, kako kaže, osim nesporne činjenice da se treba ulagati u obnovu tog područja trebalo da obznani i to da ta gradnja puno košta.

"Bit će mi drago što će ovim biznis planom, osim fizičkih, biti definirani i finansijski parametri. Nadam se da uskoro o Bjelašnici i Igmanu nećemo govoriti samo kao o zimskom centru, nego kao o turističkoj destinaciji koja će svojim sadržajima biti na raspolaganju tokom cijele godine", kazao je Bisić.

On ističe da već sada tokom vikendom na Bjelašnici i Igmanu ima mnogo izletnika iako, kako kaže, ponuda nije u potpunosti zadovoljavajuća.

U saradnji sa Sportskim savezom KS i Udruženjem nastavnika i pedagoga, i ove godine će organizirati ski škole na Malom polju na Igmanu. Cijene nisu mijenjali u odnosu na prethodne godine, kaže, svjesni posebno činjenice da je naročito korisno bavljenja djece i omladine sportom.

Bisić navodi da je u proteklom periodu napravljena i rasvjeta za noćno skijanje s razglasom, urađeno niz građevinskih zahvata na usponskim i stazama za skijanje u smislu sigurnosti, a kupljena su i dva stroja za tabanje snijega.

Planira se i uvođenje elementarnih urbanih službi kao što su hitna pomoć, policija, pošta, banka... Javno komunalno preduzeće "Rad" napravilo je osnovu s tim u vezi, ali to, navodi Bisić, nije dovoljno za ono što se planira graditi na području Bjelašnice i Igmana.