Susret u Sarajevu
1

Bisera Turković s predsjednicom OSCE-a: Bez stabilne BiH region nije siguran

V. K.
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je danas sastanak s predsjedavajućom OSCE-a Ann Linde i predsjedavajućom Parlamentarne skupštine OSCE-a Margaretom Cederfelt na kojem je razgovarano o saradnji ove institucije i BiH.

Turković je naglasila kako OSCE ima važnu ulogu u BiH posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima. Naglasila je kako su sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana temelj su za svaki napredak, reforme i dostizanje evropskog standarda života.

"Nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito, to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državama regiona, još mnogo posla pred svima. Zbog toga smatramo da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava, ali i pitanja promocije ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine te naša saradnju sa OSCE-om od vitalnog značaja", navela je Turković.

Kako ističe, sa sastanka je poslana jasna poruka da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona.

"Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve sigurnosne i druge izazove. U tom pogledu posebno važno je osnaživanje i razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan, istakli smo neophodnost čvrstih garancija za evropsku budućnosti cijele regije, a posebno Bosne i Hercegovine. Ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u EU može biti ključni podsticaj za brže reforme, posebno nakon što se zajednički suočili sa izazovima poput pandemije i migrantske krize", poručila je Turković.

Na kraju, ministrica vanjskih poslova BiH saopćila je kako se svaka kriza može prevladati samo kroz institucije države.

"Ministrici Linde i delegaciji sam prenijela i informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ističući da se svaka kriza može prevladati samo i jedino kroz institucije Bosne i Hercegovine. I, naravno, uz podršku i pomoć međunarodne zajednice i njenih institucija u BiH. Organizacija OSCE, ali i Kraljevina Švedska dokazani su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine. Na njih računamo i na njih se možemo osloniti na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji", zaključila je Bisera Turković.