Najviše iz Turske
177

Bisera Turković: Pomoć traži 729 bh. državljana, ne možemo slati avione tamo gdje je jedan čovjek

S. H.
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković istaknula je da Ministarstvo vanjskih poslova, ali i krizni štab, rade izuzetnim zalaganjem, pokušavajući odgovoriti na izazov uzrokovan pandemijom koronavirusa, a naročito kada je riječ o statusu bh. državljana.

"Mi smo 15. marta uspostavili sve linije. Tu su i stalne videokonferencije i konferencije koje imamo sa stranim diplomatama i šefovima misija u BiH. Naš je posao sada drugačiji zbog pandemije i činimo sve što je moguće. Mnogo je slučajeva evakuacije. Odlučili smo se za Italiju, jer je bilo više ugroženih mladih ljudi. Hvala Bogu, niko nije pozitivan, a i da jeste, to su naši državljani i treba pomoći", kazala je Turković.

Istaknula je, između ostalog, da se još 729 naših državljana obratilo ambasadama za pomoć te da se odluke o tome ko će biti evakuiran donose isključivo na osnovu broja osoba koje se nalaze u toj zemlji i na osnovu smrtnosti u toj zemlji.

"Radimo tiho na repatrijaciji iz Njemačke. I u Turskoj je veći broj - 142 bi se htjelo vratiti. Iz Nizozemske 40. Veći broj je i iz Amerike, Australije...", rekla je Turković i dodala da je svima onima koji imaju izvore finansiranja i stabilan boravak bolje da ostanu tamo gdje jesu, jer se i ovdje time smanjuje rizik od zaraze.

Također navodi da, ukoliko to nemaju, ostaje da se obrate našim ambasadama.

"Ili mogu da se obrate na našu telefonsku liniju i da traže asistenciju da ih stavljamo na listu. Nismo bogata zemlja i ne možemo pružiti mnogo, ali možemo elementarno, a to je da ne ostanu gladni i na ulici", kazala je Turković.

Navela je i zahtjev studentice iz Beograda koja im se obratila jer nema osnovnih sredstava te da će oni to riješiti.

Na pitanje koliko smo spremni na ovu vrstu komuniciranja koja nam predstoji te imaju li građani pravo na visoka očekivanja, odgovara da ta očekivanja jesu visoka i nekad neobjektivna, ali da rade maksimalno da omoguće ono što je moguće.

"Naši ambasadori odrekli su se i dijela primanja da bi pomogli pojedincima. Razgovarala sam s hrvatskim i albanskim ministrima vanjskih poslova, oni traže od svojih ljudi da participiraju u tim troškovima repatrijacije", kazala je ministrica.

Navela je da su iz budžetskih rezervi uzeli sredstva da pomognu bh. državljanima iz Italije te tako uzeli avion, ali da to više neće moći te da su mogući samo autobusi.

"Nismo to u mogućnosti uraditi, naprimjer ondje gdje se nalazi jedan čovjek. Takvih, naprimjer, ima u Kini i Kolumbiji. Tu je teško. Na kraju krajeva, imaju Western Union, a i drugi načini da im se dostavi novac. A i to radimo tamo gdje je najkritičnija situacija, iako formalnopravno nemamo odluke koje nas to zadužuju", zaključila je ministrica.

Svim onim građanima koji su "zarobljeni" u drugim državama preporučila je da se obrate našim ambasadama te da drže stalni kontakt s njima na dnevnoj osnovi kako bi im pomogli da dođu u zemlje gdje je veći broj bh. građana pa samim tim i do BiH.