BiH
68

Bisera Turković: Dodik je poveo jedan narod prema stradanju, a zemlju prema haosu

Klix.ba
Bisera Turković
Bisera Turković
Bisera Turković, bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine u SAD-u, rekla je za Klix.ba kako SAD ne žele imati posla s onima koji ugrožavaju budućnost svog naroda te kako je to jasna poruka i ostalim zemljama koje ih žele slijediti.

"Američke sankcije izrečene prema Miloradu Dodiku su sigurno dobro izanalizirane i odmjerene prije izricanja i predstavljaju ozbiljnu opomenu i disciplinsku mjeru prema pojedincu koji je izašao iz dopuštenih okvira djelovanja. Dodik je kršenjem ustavnih odredbi, u ime vlastite promidžbe i koristi, poveo jedan narod prema stradanju, a zemlju prema haosu", rekla je Turković.

Podsjetila je da svi stanovnici Bosne i Hercegovine žele bolju budućnost.

"Dok se pojedinci potpomognuti predstavnicima međunarodne zajednice čestito bore da ojačaju institucije koje će narodu donijeti to bolje sutra i koje će im otvoriti put prosperiteta i evropskih integracija, postoje i oni koji su se enormno obogatili u haosu i koji jedino znaju da se bogate kroz podjele i poigravanje ljudskim osjećajima vjere, nacije i straha, nudeći im koncepte lažne zaštite, referendume, vojne parade, oružje, odnosno sve osim posla, plate, dobrog obrazovanja i socijalne zaštite", rekla je Turković.

Turković je zaključila kako su SAD uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku poslale poruku da čvrsto stoje iza Dejtonskog sporazuma, perspektivnije BiH, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i da podržavaju evropski put BiH.