BiH
0

Biščević pozvao Skoplje da predloži projekte sa susjedima

FENA
Pozivam vlasti iz Skoplja da predlože projekte koji će se provesti u okviru Programa višekorisničkog instrumenta za pretpristupnu pomoć (MBIPA) Evropske unije i u potpunosti iskoriste kanale saradnje koje je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) u ovu svrhu uspostavilo s EU institucijama“, rekao je jučer u Skoplju generalni sekretar RCC-a Hido Biščević premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom.

„Trenutna svjetska finansijska kriza učvrstila je potrebu zemalja jugoistočne Evrope (JIE) da rade zajedno na stvaranju i održavanju stabilne političke i ekonomske klime otvorene za buduća ulaganja i razvoj regiona“, kazao je Biščević.

Premijer Gruevski potvrdio je snažnu opredijeljenost svoje zemlje za regionalnu saradnju i u potpunosti podržao napore koje RCC provodi u vezi s tim. Oba zvaničnika su saglasna da treba nastaviti procese reformi i pozitivne trendove u vezi s regionalnom saradnjom.

Generalni sekretar Biščević također je naglasio potrebu da se preostala otvorena pitanja u JIE riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa i na način koji će polučiti rezultate, istovremeno ih razdvajajući od procesa evropskih integracija.

U Skoplju generalni sekretar RCC-a sastao se i s relevantnim ministrima i drugim visokim zvaničnicima Makedonije.

Rok za dostavljanje prijedloga projekata za korištenje sredstava iz Višekorisničke IPA-e za 2010. godinu jeste maj, saopćeno je danas iz RCC-a.