Moldavija
0

Biščević na sastanku šefova vlada zemalja CEI

FENA
Njegovanje bliskih veza između Centralnoevropske inicijative (CEI) i Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) važan je impuls za proširenje EU-a, rekao je glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Hido Biščević na sastanku šefova vlada zemalja CEI-ja održanom u petak u Chisinau u Moldaviji.

Učesnici samita CEI-ja razgovarali su o situaciji u centralnoj Evropi i naglasili značaj proširenja i održavanja evropske perspektive za sve zemlje jugoistočne Evrope.

Kako se navodi u saopćenju RCC-a, glavni tajnik Biščević govorio je o načinima produbljivanja saradnje i provođenja zajedničkih aktivnosti sa Tajništvom CEI-ja u oblasti energetike, ekonomije, društvenog razvoja, malih i srednjih preduzeća, ljudskog potencijala, obrazovanja i omladine.

Biščević se sastao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Moldavije Andreijem Stratanom, s kojim je razgovarao o planiranim aktivnostima moldavskog predsjedavanja SEECP-om.

On je, kako stoji u saopćenju RCC-a, u potpunosti podržao evropske težnje Moldavije, kao i ambiciozan sporazum sa EU-om predviđen za narednu godinu, a kojim bi se osigurale bliže veze između EU-a i Moldavije.