BiH
392

Bišćani protiv izgradnje brana i hidrocentrala na Uni: "Ne damo svoje rijeke!"

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Članovi Udruženja ABC iz Bihaća, Unskih smaragda, Centra za održivi razvoja "Una", Kajak Kanu kluba "Una", rafting agencija i svih drugih pojedinaca i kolektiva koje pokreću teme po pitanju očuvanja i zaštite životne sredine i okoliša, danas su iz Bihaća, po ko zna koji put, poslali poruka svima onima koji imaju namjere graditi hidrocentrale na krajiškim rijekama – da to neće ići bez dozvole građana i da oni "ne daju svoje rijeke".

Unoljupci sa gostima iz Austrije, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske organizirali su ovaj vikend spust na dvije rijeke koje su pod direktnim prijetnjama elektro-lobija – Una i Unac. Nakon okupljanja i kampiranja, u petak i subotu se veslalo poprilično neistraženim kanjonom Unca od Drvara do Martin broda.

U nedjelju je, pak, organiziran spust u samom centru grada, nakon čega su sportisti, aktivisti i drugi građani ispred prostorija Kajak Kanu kluba "Una", uz roštilj i druženje, razmijenili mišljenje o ovim temama.

Danas je još jednom poručeno da rijeka Una i njena pritoka Unac moraju slobodno teći, bez bilo kakvih prepreka, a posebno bez onih u vidu brana i hidrocentrala.

"Zajedno sa svim lokalnim kolektivima koji zastupaju principe ekologije i očuvanja prirodnih ljepota rijeke Une te mnogim građanima pojedincima, odaslana je poruka 'Ne damo naše rijeke' i na taj način još jednom je potvrđena opredijeljenost da se zaštiti ono što je posuđeno od budućih generacija", istakli su organizatori.

Oni poručuju da, iako se posljednjih nekoliko mjeseci ne spominju projekti gradnje hidrocentrala u Nacionalnom parku "Una", to ne znači da su interesne skupine odustale od takvih projekata.

"Elektroprivreda BiH, ali i drugi energetski lobiji više su puta iskazali spremnost da grade brane i hidrocentrale u Nacionalnom parku 'Una', ne mareći za zakone i zaštitu koje ovo područje uživa, kao ni za stratešku opredjeljenost Krajine ka razvoju turizma. Balkanske rijeke slove kao jedne od posljednjih sačuvanih rijeka u svijetu, krasi ih bogat biodiverzitet i neopisiva ljepota i upravo zbog toga važno je voditi konstantne rasprave na tu temu i aktulazirati problematiku uništavanja istih radi novca", istakli su iz Udruženja ABC iz Bihaća.

Okupljenim se danas pridružio i novoizabrani gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji je poznat po tome da je veliki protivnik gradnje hidrocentrala na Uni.