Ponovo na ulice
21

Bišćani planiraju nove proteste: Migranti i dalje dolaze, stanje se nije popravilo

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iduće subote, 17. novembra, građani Bihaća opet planiraju izaći na ulice te još jednom skrenuti pažnju nadležnim vlastima na migrantsku krizu i sigurnosnu situaciju u ovom gradu.

Prema riječima Seja Ramića, jednog od inicijatora protesta, povod za ponovno okupljanje građana je kontinuirani dolazak migranata na prostor Unsko-sanskog kantona, posebice grada Bihaća.

"Dolazak migranata u naš grad se nastavlja i Krizni štab građana Bihaća je donio odluku da protestima opet alarmiramo javnost na probleme koji se dešavaju u Bihaću", rekao je Ramić za Klix.ba.

On je rekao da su mjere koje je poduzeo MUP USK u proteklom periodu, u smislu onemogućavanja dolaska novih migranata, polučile djelimičan uspjeh.

"Dešavaju se neke čudne stvari. Primjerice, kada se migranti vraćaju autobusima u centar Ušivak u Hadžićima, nakon kratkog vremena oni opet dolaze u Bihać. U isto vrijeme saznajemo da je ta kasarna prazna. Kontradiktorne informacije dobijamo sa terena", istakao je Ramić.

Po njegovim riječima, grad Bihać više nema kapaciteta da prihvati nove migrante.

"Paralelno s tim povećava se broj krivičnih djela zato što se oni ponašaju slobodno. To su, većinom, ljudi bez ikakvih dokumenata, dolaze na naš prostor i slobodno se kreću. Time se stvara nervoza kod građana", dodao je.

Prije nekoliko dana, pokrenuto je i potpisivanje peticije za izmještanje migranata iz urbanih zona Bihaća na udaljenije lokacije.

"Veliki broj građana potpisao je peticiju, a ona će trajati do dana održavanja protesta. Nakon protesta peticiju ćemo proslijediti svim državnim institucijama, kao i međunarodnim organizacijama koje su uključene u ovu kriznu situaciju", rekao je Ramić.

Nakon održavanja prvih protesta organizatori su dobili kazne zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju.

"Kazne smo dobili zato što smo izašli na magistralni put. Kaznu smo dobili u rekordnom roku od dva dana. Mi jesmo prekršili najavljeno održavanje skupa i izašli na magistralni put, ali je čudno da se preko 20.000 migranata slobodno kreće po BiH bez bilo kakvih dokumenata i ispada da oni imaju veća prava od nas", rekao je za kraj Ramić, pozvavši i građane ostalih općina u USK da se pridruže Bišćanima na najavljenim protestima.