S pravom ljuti
49

Bišćani i večeras na trgu: Protesti nisu usmjereni protiv migranata, već nadležnih institucija

Piše: M. Ć.
Na Gradskom trgu u Bihaću i večeras su okupili građani ovog grada tražeći od nadležnih vlasti da hitno počnu rješavati migrantsku krizu s kojom se Bihać već mjesecima bori i započnu izmještanje migranata iz urbanih gradskih zona.

Iz Bihaća su ponovo poslate poruke u kojima je od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo proglašavanje vanrednog stanja u ovom gradu, urgentno postizanje dogovora o budućoj lokaciji migrantskog kampa van grada i njihovo izmještanje iz urbanih gradskih zona.

Građani su od nadležnih agencija zatražili da i migrantima omoguće humaniji tretman, iskazavši da je stanje u kojem trenutno borave u Bihaću ispod svakog ljudskog dostojanstva.

"Mi ne želimo da oni ostanu u gradskom području. S druge strane, smatramo da je potrebno da se ograniči njihovo kretanje jer se time smanjuje mogućnost nastajanja nekih problema i svega onog što ne želimo da se desi. Naši protesti nisu usmjereni protiv migranata, već nadležnim institucijama koje trebaju da rješavaju ovaj problem", istakao je Sejo Ramić, profesor u bihaćkoj Gimnaziji i organizator protesta.

Prema ranijim najavama, građani su se nakon večerašnjeg skupa trebali uputiti u objekat nekadašnje kompanije BIRA, gdje bi u narednih nekoliko dana trebalo biti smješteno nekoliko stotina migranata, no kako saznajemo – odustali su od te namjene.

Iz MUP-a USK istakli su da aktivno prate situaciju u Bihaću i poduzimaju mjere kako bi se izbjegli svi neželjeni incidenti.

"Ovaj skup definitivno nije prijavljen nadležnoj policijskoj stanici od strane organizatora. Saznanja koja mi imamo su od građana koji su uključeni u organizaciju protesta u protekla dva dana. Bez obzira na sve, Uprava policije je poduzela sve mjere i radnje da ne bi došlo do nekih neželjenih incidenata ili narušavanja javnog reda i mira", kazala je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Kako saznajemo, grupa migrantskih porodica sa djecom, koja je danas napustila hotel Sedra u Cazinu u kojem su privremeno smješteni, i dalje se kreće prema graničnom prijelazu Izačić, sa namjerom da pređe granicu.

"Oni su nastavili put prema graničnom prijelazu Izačić. Jedan dio se vratio, otprilike petnaestak, dok im se drugi dio pridružio u Bihaću. Otprilike ih je stotinjak nastavilo put prema Izačiću. Policijske patrole su i dalje u njihovoj pratnji, pratimo situaciju i vidjet ćemo kako se stvari dalje odvijati", kazali su nam iz MUP-a USK.