BiH
0

BIRN raspisala konkurs za novinarsku izuzetnost

FENA
Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u saradnji sa Robert Bosch Fondacijom i ERSTE Fondacijom, raspisala je konkurs u okviru programa "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost".

Tema novog konkursa su 'Zajednice' a novinari iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Srbije i Kosova mogu da se prijave do 5. marta. Od kandidata se očekuje da u okviru ovogodišnje teme istraže različite zajednice - političke, ekonomske, nacionalne, rodne, generacijske, i odnose između njih.

Kandidati treba da pristupe temi ne samo u kontekstu svoje matične zemlje, već i najmanje još jedne zemlje u regionu i Evropskoj uniji, kao i da izaberu pojave koje su relevatne, važne i originalne. Nezavisni žiri izabrat će deset novinara od kojih se očekuje da tokom programa istraže nominovane teme i napišu istraživačke ili analitičke članke koji će čitaocima dati uvid u pitanja o kojima mediji nisu dovoljno ili nisu uopšte izvještavali.

Deset priča, nastalih kao rezultat programa, bit će objavljene u relevantnim regionalnim i svetskim medijima. Remzi Lani, direktor Albanskog instituta za medije i član žirija, opisao je program stipendiranja novinara kao priču o uspjehu i priliku koju ne treba propustiti. "Ovaj program nudi jedinstvenu priliku za detaljno, sveobuhvatno izvještavanje o prilikama u vašoj zemlji i van nje. Isto tako, stipendistima nudi mogućnost da se sretnu sa kolegama i profesionalcima u ovoj oblasti iz cijele Evrope", kaže Remzi Lani.

Deset izabranih novinara dobit će stipendiju u iznosu od 2.000 eura, sredstva za putne i istraživačke troškove u iznosu do 2.000 eura i priliku da prisustvuju seminarima u Beču i Skoplju. Pored toga, najbolja tri članka po izboru žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca dobit će nagradu od 4.000, 3.000 i 1.000 evra.

Detaljne informacije o ovogodišnjoj temi, formularu za prijavu i smjernicama možete naći ovdje.