{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Biraj lokalno, živi normalno"

S
2.10.2008. u 15:25
0
3
"Biraj lokalno, živi normalno"
0
"Biraj lokalno, živi normalno"
Ususret lokalnim izborima, dok je grad Sarajevo oblijepljen plakatima s kojih nas gledaju sugrađani koji obećavaju brda i doline, ili u ovom slučaju ceste i raskrsnice, riječ "običnih" građana skoro se i ne čuje. Jedan blogger iznio je svoje građansko mišljenje o izborima koje prenosimo u cijelosti.
"Evo počeli su asfaltirati ulicu. Kao što sam pretpostavio, prije dva i po do tri mjeseca, razvaline su morale pričekati do pet dana pred lokalne izbore. U pravom momentu "davdimo" kako nas opština i trenutni načelnik njezin lijepo paze i brižno misle na noge naše nejači i amortizere naših limenih ljubimaca. Čak su stavili i koš na parking, a na košu piše Općina Novo Sarajevo.

Čisto da ne pomislite da ste, slučajno, u opštini Novi Grad ili "nedajbože" Centar, a i da ne posumnjaju novosarajevski građani- basketaši da su na prošlim lokalnim izborima bezveze traćili glasove i srca na pogrešne ljude koji nemaju sluha ni za praktične, a kamoli sportsko - rekreativne potrebe opštine i stanovništva lokalnog.

To je baš lijepo od njih, ali ja kao jedan prosječno nezajažljivi stanovnik ove opštine smatram da je sve što su opštinari napravili za građane opštine svodivo pod zajednički nazivnik ništa. Odnosno, da je sve to jedna k*****.

Ne mogu se sjetiti ničega što je napravljeno da valja... ah da, oprostite, instaliraju niše za kontejnere (vidi sliku), jerbo ipak idu kiše jesenje, pa da naši penzioneri ne kisnu dok se snalaze za kakav zalogaj.

Nego nije to tema posta. U ovom postu sam htio da opjevam razlog iz kojeg ja volim lokalne izbore bez da mi npr. izborna komisija ili neko drugi plati da ih zavolim ili da makar pišem o tome kako ih volim. Ono što je lijepo je sljedeće: može se glasati direktno za čovjeka, i ja ću glasati za onog koji mi je obećao ukidanje semafora i kružni tok na mojoj raskrsnici i podvožnjak za pješake. To je dovoljno za mene. Nema potrebe da glasam srcem koje je praktičnim rješenjima nepotreban organ. Za mudro glasanje na lokalnim izborima čak nije potrebno ni mnogo mozga. Na lokalnim izborima se sasvim solidno može birati očima i ušima, a glasati isključivo rukom i u ruci s hemijskom.

Upravo u tome je ljepota lokalnih izbora. Tu argumenti iz kategorije "ko je počeo rat/ Srbi/ Hrvati/ Muslimani/ Federacija/ RS/ 100% BiH" i slični "srčani" raspirivači strasti ne piju vode tj. ne igraju nikakvu ulogu.

Jedino što je bitno su ponuđena rješenja za praktične probleme poput komunalnih, prostornih, kulturnih, higijenskih i ostalih. Lokalni izbori su jedna od rijetkih prilika datih građanima i seljacima u ovako s*ebanim okolnostima da pokažu građansku odgovornost, ako ne i mudrost.

Srce sarajevsko treba ostaviti za opšte izbore na kojim ću opet svim srcem raditi i glasati protiv zloupotrebe srca i emocija sluđenih birača, stanovnika naše planski kretenizirane zemlje."

Više od istog bloggera pročitajte na pljuc.blogger.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: