Raspisan konkurs
126

Bira se novi komesar sarajevske policije, Ćosić i Halilović u startu eliminisani

A.D.
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Skupštini Kantona Sarajevo raspisao je konkurs za izbor novog komesara policije KS.
Među uslovima u javnom konkursu, koji potpisuje predsjednik Nezavisnog odbora Miroslav Kružik, između ostalog se navodi da se bira novi policijski komesar koji nije bio ni član političke stranke niti na bilo kojoj poziciji u stranci na bilo kojem nivou, niti ikada na jednoj poziciji u vlasti na koju ga je postavila politička stranka.

Također, jedan od uslova je i da prethodno nije smijenjen s funkcije. To znači da su unaprijed iz ovog konkursa eliminisani, naprimjer, Vahid Ćosić i Mevludin Halilović. Njih dvojicu su ovaj i prethodni saziv Vlade KS smijenili s pozicije policijskog komesara.

Treba napomenuti da su na sjednici Skupštine KS održanoj 19. juna zastupnici po hitnom postupku usvojili izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, a prema kojima se upravo depolitizira izbor za komesara, ali i kompletna policija u Sarajevu.

Ministar Admir Katrica tada je naglasio da prvi čovjek policije, odnosno policijski komesar, prema novim uslovima, neće moći biti neko ko je ikad bio član neke političke stranke ili je djelovao u političkom smislu, čime je u potpunosti odstranjen i utjecaj politike na policiju.

Aktuelni vršilac dužnosti komesara policije Kantona Sarajevo je Milorad Bašić. Zanimljivo je da je na jednoj od prethodnih sjednica ministar Katica izjavio da je Bašić postavio bivšeg policijskog komesara Mevludina Halilovića za šefa svog kabineta.

Potvrdio je da je Halilović prethodno imenovao Vahida Ćosića na funkciju načelnika uniformisane policije, dodajući da je to bila namjera, u smislu da ga po zakonu naslijedi kao prvi čovjek policije.

Također, Katica je, odgovarajući na pitanje, potvrdio da je Bašić u srodstvu s nekim političkim zvaničnicima.