{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biometrijskim pasošima protiv krađe identiteta

S
12.5.2009. u 20:30
0
12
Biometrijskim pasošima protiv krađe identiteta
0
Biometrijskim pasošima protiv krađe identiteta
Početak rada sistema za izdavanje biometrijskih pasoša u Bosni i Hercegovini predviđen je za 1. juli ove godine, a trenutno su u toku intenzivne aktivnosti na povezivanju matičnih ureda u svim opštinama i plan je da do kraja maja sve općine budu elektronski povezane.
Kako je za Sarajevo-x.com istakla Amila Opardija, portparolka Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), izdavanje biometrijskih pasoša neće moći početi sve dok službenik matičnog ureda u općini ne bude u mogućnosti elektronski potvrditi službeniku MUP-a da je neko lice državljanin BiH, tj. da posjeduje validan dokument (rodni list, uvjerenje o državljanstvu) koji je izdat u skladu sa zakonom.

Izdavanja dokumenata u BiH sistem je koji uključuje integraciju aktivnosti u 144 općine, 12 MUP-ova te njihove organizacione jedinice u 144 općine, MIP i DKP mrežu.

Kako je početak izdavanja pasoša građanima planiran za 31. decembar, u testnoj fazi će se analizirati svi segmenti sistema i ukloniti eventualni nedostaci.

"Iskustva zemalja u okruženju su pokazala da je testna faza veoma bitna kako bi se u slučaju nefunkcionalnosti sistema izbjegla njegova eventualna nadogradnja nakon što bude pušten u funkciju. Tek kada utvrdimo da je sve u redu sa sistemom, tada će se početi izdavati biometrijski pasoše“, ističe Opardija.

Biometrijski pasoš je dokument koji sadrži elemente zaštite od falsifikovanja i elektronski čip pomoću kojeg je moguća provjera identiteta na osnovu fizioloških karakteristika osoba koje su podvrgnute nekoj kontroli.

Pritom se koriste jedinstvene karakteristike provjeravane osobe i upoređuju sa bazom podataka. Najčešće se koriste biometrijski otisci prsta, geometrija šake i lica, skeniranje mrežnjača ili dužice oka. Te karakteristike se razlikuju kod ljudi, a pošto su sastavni dio čovjekovog tijela, ne mogu se ukrasti niti zloupotrijebiti na neki drugi način. Biometrijski pasoš će sadržati identifikacioni čip s podacima o svom vlasniku. Čip je fizički ugrađen u pasoš i zaštićen od neautoriziranog pristupa i zloupotreba.

Korištenje elektronskog čipa sa fiziološkim karakteristikama osoba je jedini način da se spriječi krađa ili zloupotreba identiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: