Uspjeh ministra Alkalaja
0

Biometrijski pasoši stižu u BiH mjesec prije

Sarajevo-x.com
Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine primili smo dopis u kojem stoji da je ministar Sven Alkalaj, u razgovoru sa predstavnikom "Bundesdruckereia GmbH" dogovorio isporuku biometrijskih pasoških knjižica za BiH mjesec dana prije ugovorenog roka.

Ministar Alkalaj obavio je u utorak poslijepodne razgovor sa vršiocem dužnosti predsjednika Uprave "Bundesdruckerei GmbH", direktorom za strategiju i planiranje Hainzom Otto Meynom. Cilj razgovora je bio dogovor oko ubrzanja dinamike isporuke biometrijskih pasoških knjižica za Bosnu i Hercegovinu, dogovorene u ugovoru koji je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine sklopilo sa ovom firmom.

Alkalaj je Meynu objasnio važnost koju bi za Bosnu i Hercegovinu predstavljao raniji početak isporuke biometrijskih pasoških knjižica, posebno u smislu ispunjavanja uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima BiH sa EU. U razgovoru sa direktorom Meynom, ministar Alkalaj je dogovorio da, nakon skorog završetka testne faze izdavanja biometrijskih pasoša u BiH, "Bundesdruckerei GmbH", umjesto 15. oktobra 2009. godine kako je ugovorom dogovoreno, prvu isporuku biometrijskih građanskih pasoških knjižica za BiH izvrši 15. septembra 2009. godine, a drugu 1. oktobra 2009. godine, dakle mjesec dana prije ugovorenog roka.