IDDEEA
0

Biometrijski pasoši i prije 15. oktobra?

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo civilnih poslova BiH i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) ubrzali su aktivnosti da bi izdavanje biometrijskih pasoša počelo i prije zacrtanog roka, potvrdili su u IDDEEA-i.

-Zacrtani rok je 15. oktobar, ali se radi na tome da izdavanje biometrijskih pasoša počne i prije, izjavila je Feni glasnogovornica IDDEEA-e Amila Opardija.

Prema pisanju medija, izdavanje biometrijskih pasoša bh. građanima trebalo bi da počne već u septembru, iako je utvrđeni rok 15. oktobar.

Cilj je da se u izvještaju koji će biti poslan u Brisel navede da je uspostavljen i počeo s radom sistem izdavanja biometrijskih pasoša, što se spominje kao ključni uvjet za ukidanje viza građanima BiH.

Inače, IDDEEA će do 1. septembra organizirati vanredne isporuke personaliziranih pasoša prema MUP-ovima u zavisnosti od kapaciteta. Vanredna isporuka odštampanih pasoša počela je krajem prošle sedmice.

Procedura izdavanja putnih isprava odvija se tako što nadležni MUP zaprimi zahtjev građanina, potom od nadležnog općinskog organa (matičnog ureda) traži potvrdu upisa osobe u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana radi utvrđivanja identiteta, a općinski organ je nadležan za provjeru podataka iz matičnih knjiga.

Tek nakon provjere identiteta osobe koja je podnijela zahtjev za putnu ispravu, nadležni organ Agenciji dostavlja elektronski nalog za personalizaciju pasoša.

Svaki nalog za personalizaciju pasoša obrađuje se prema utvrđenoj dinamici, a personalizirani pasoš se u nadležni MUP isporučuje najkasnije u roku od sedam dana od dana dostavljanja zahtjeva, navode u IDDEEA-i.