Boris Jaročević
0

'Biometrijski pasoši dobar početak za ukidanje viza'

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Uvođenje biometrijskog pasoša je jedan od ključnih koraka prema procesu koji nas vodi ka ukidanju viznog režima, kazao je šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Boris Jaročević (Iarochevitch) danas u Sarajevu na promociji novog biometrijskog pasoša.

Ubijeđen sam, dodao je on, da će BiH u skorijoj budućnosti biti u mogućnosti da počne izdavati biometrijske pasoše građanstvu „što je svakako jedan od uvjeta da bi došli do ukidanja viznog režima“.

On je podsjetio da je Evropska komisija usvojila prijedlog da se odobri putovanje bez viznog režima za građane tri zemlje zapadnog Balkana. Taj sistem bi mogao stupiti na snagu od 1. januara 2010. godine pod uvjetom da ovaj prijedlog usvoje zemlje članice Evropske unije i Vijeće Evropske unije.

„Iako BiH nije uključena u ovu listu htio bi da istaknem da je do sada ostvaren izuzetan napredak. To moram naglasiti u kontekstu toga da je sam dijalog vezano za ukidanje viznog režima s BiH počeo jednu godinu kasnije nego s drugima. Još uvijek je potrebno ispuniti mnogo uvjeta. Napominjem da su ti uvjeti isti za sve zemlje“, kazao je Jaročević, dodajući da je početak izdavanja biometrijskih pasoša svakako dobar početak.

Prema njegovim riječima, izdavanje biometrijskog pasoša je samo prvi korak. Postoji još čitav niz zakona, strategija koje moraju biti usvojene, kao i različitih tehničkih uvjeta koji moraju biti razriješeni kako bi se ispunili svi sigurnosni uvjeti.

„Imajući u vidu sav napredak koji je dosad ostvaren, imamo potpunu vjeru u to da će BiH biti u mogućnosti da ispuni i sve preostale uvjete u skoroj budućnosti. Ako nastavimo ovim tempom reformi i ako se ispune svi uvjeti, Evropska komisija bi mogla biti u mogućnosti da izađe s novim prijedlogom već u prvoj polovini 2010. godine“, kazao je Jaročević, dodajući da će oni u tu svrhu intenzivirati dijalog s ovom zemljom i nastaviti pružati svu neophodnu tehničku podršku.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, pojasnio je da je 1. oktobar dan kada će Evropska komisija dati izvještaj o takozvanoj spremnosti BiH da ispuni uvjete.

„Izvještaj će biti zasnovan na onome što će biti urađeno u međuvremenu i to u odnosu na listu uvjeta koju ćemo dostaviti vlastima BiH u toku današnjeg dana“, kazao je Jaročević.

Nakon ovoga slijede takozvane posjete stručnjaka, ljudi koji će doći da, prije svega, imaju uvid u različite institucije koje rade na tome, koji će posjetiti granične prelaze i koji će, na osnovu tog uvida konkretno na terenu napraviti procjenu.

Na osnovu te procjene Evropska komisija daje novi prijedlog.

„Dakle, zavisno od napretka i brzine napretka koji se ostvari u međuvremenu taj prijedlog možemo predstaviti bukvalno već u januaru sljedeće godine, ili recimo u periodu od januara do juna sljedeće godine. Ako gledamo optimistično, možemo bukvalno govoriti o tome da će doći do prijedloga, odnosno do ukidanja viznog režima za BiH minimalno šest mjeseci nakon što on bude ukinut za druge zemlje“, kazao je Jaročević.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija se unaprijed raduje trenutku kada će građani svih zemalja zapadnog Balkana biti u mogućnosti da bez viza putuju u okviru šengenske zone.