Poruka iz Sarajeva
22

Binali Yildirim: Želimo dobre odnose i sa SAD-om i Rusijom, to će pomoći i BiH

Piše: I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Premijer Turske Binali Yildirim osvrnuo se na jutrošnjem prijemu u Sarajevu na saradnju Turske, kao NATO članice, sa dvjema silama SAD-om i Rusijom, napominjući da te relacije mogu dosta pomoći Bosni i Hercegovini.

Yildirim je obrazložio turske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno s Ruskom Federacijom, ističući da je opasno da velike sile uvlače druge zemlje u svoje antagonizme s drugim silama.

"Odnosi Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama sežu daleko u prošlost. Nekad imamo nesuglasice, a nekad veoma dobre odnose. Oni su koristili neke terorističke grupe, protiv kojih smo se mi borili, za rat u Siriji. No, Amerika se približila našem stavu. Naše nesuglasice su privremene", kazao je Yildirim.

S druge strane, Yildirim je napomenuo da su njihovi odnosi s Rusijom veoma dobri.

"Naši odnosi s Rusijom također mogu povećati uzajamnu saradnju s ovom regijom. I sa SAD-om i s Rusijom želimo imati dobre odnose. Usvajanje MAP-a bi moglo izazvati određene nestabilnosti u BiH, jer srpska strana želi da se to desi. Turska će ipak u tom smislu podržati BiH", rekao je Yildirim na jutrošnjem prijemu u sarajevskom hotelu Bristol.

Ekonomska saradnja

Fokus posjete premijera Turske Binalija Yildirima Bosni i Hercegovini bio je ipak na ekonomskoj saradnji pa se u svom obraćanju osvrnuo i na projekt povezivanja Sarajeva i Beograda u dva pravca.

"Jedan pravac će ići preko Tuzle, a drugi preko Višegrada. Riječ je o ukupno 252 kilometra autoputa koji se treba izgraditi u oba pravca. Dio koji je već izgrađen ima 112 kilometara", rekao je premijer Yildirim.

Napomenuo je da već imaju spremnu sliku kako će objekti izgledati.

"Sada idemo u detalje i pripremamo finansijsku studiju. Prilikom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana imat ćemo jasniju sliku i vjerujem da ćemo tada ozvaničiti projekt", istakao je Yıldırım.

Dodao je da ne ostvaruju investicije samo u Bosni i Hercegovini, nego u svim zemljama Balkana pa i mnogim zemljama u svijetu.

"Mi ćemo imati konkretan projekt povećanja investicija u Bosni i Hercegovini, uz ostalo i preko Turkish Zirat Banke. Oni će kreditirati mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini", najavio je turski premijer.

Istakao je da su turske kompanije prisutne u Bosni i Hercegovini, ali da imaju svojevrsne probleme u vezi s kupovinom sirovina.

"Ukoliko riješimo probleme tih kompanija, onda ćemo otvoriti mogućnost da dolaze i druge kompanije. Ove godine je izvoz iz BiH u Tursku veći od uvoza iz Turske u BiH", kazao je Yildirim.

Poručio je da će Turska uraditi sve da se ta saradnja poveća.

Izborni zakon u BiH

Na novinarsko pitanje u vezi s izbornim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini Yildirim je odgovorio da svaka zemlja treba da se pozabavi svojim unutrašnjim pitanjima i da se Turska u to neće miješati.

"Strane zemlje nemaju pravo da se miješaju u donošenje Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Ono što mora biti osigurano je da on bude ravnopravan i pravedan. Turska može pružiti podršku, razmijeniti iskustva... Ali nametanje rješenja je napad na suverenitet jedne države. To prema našem mišljenju nije uredu", zaključio je Yildirim.