Godišnjica
32

Binali Yildirim: Prebrodili smo najkrvaviji teroristički napad u historiji Turske

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Povodom prve godišnjice "15. jula" kada se dogodio pokušaja državnog udara u Turskoj, premijer Binali Yildirim kazao je da je prošla godina dana otkako su Turci prebrodili najkrvaviji teroristički napad u historiji ove zemlje, ali u tom periodu dokazali izdržljivost, sposobnost oporavka i snagu.

U poruci koju je uputio, prisjetio se onoga s čim se Turska suočila, kazavši da su napad na državu te noći izveli izdajnici infiltriranih u tursku vojsku, povezani s Fetullahom Gülenom, a ta teroristička mreža ubila je 250 i ranila više od 2.000 građana

"Bili smo suočeni sa ubicama koji su bombardovali svoju narodnu skupštinu, sravnili sa zemljom glavno sjedište specijalne policije koja predvodi našu borbu protiv terorističkih organizacija, tenkovima krenuli na goloruke civile i otvarali vatru iz borbenih aviona i helikoptera. U našoj historiji mi nismo doživjeli ovakvo divljaštvo", kazao je Yildirim.

Međutim, dodao je da dvije stvari čine taj narod ponosnim, a to su hrabrost i odlučnost da se suprotstave tom napadu, ali turski narod je tada pokazao svijetu da brani demokratiju i da će je braniti i u budućnosti.

"U godini nakon 15. jula provedene su opsežne upravne, krivične i pravne istrage. Prikupljeni su opsežni dokazi o ovoj strukturi FETO-a koja je smislila i sprovela pokušaj udara", tvrdi Yildirim.

Ponovio je i da se preduzetim mjerama slomila kičma organizacije u Turskoj, ali, opasnost nije ograničena samo na Tursku jer ova organizacija u mnogim zemljama ima slične strukture.

Kako je zaključio u poruci, potrebno je preduzmeti potrebne mjere da se više nikada ovako nešto ne ponovi, a kao cilje je naveo podizanje demokratije u Turskoj na najviše nivoe sigurnosti, saopćeno je danas iz Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.