BiH
517

Bill Clinton dolazi na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Piše: M. N.
Bill Clinton na otvaranju Memorijalnog centra potočari (Foto: EPA)
Bill Clinton na otvaranju Memorijalnog centra potočari (Foto: EPA)
U julu će se navršiti 20 godina otkako je izvršen najgori i najstrašniji zločin nakon Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici. Svake godine 11. jula Srebrenica bude mjesto na kojem se okupi hiljade ljudi kako bi odali počast žrtvama i ukopali najmilije čije su kosti pronašli i identificirali.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici već danima radi na organizaciji, uređenju prostora i slanju pozivnica međunarodnim zvanicama.

"Usvojili smo okvirni Nacrt dokumenta za 11. juli od 10 sati do okončanja ukopa. Sve će biti isto kao i prethodnih godina, osim što imamo fizičke izmjene na Memorijalnom centru zbog prijema velikog broja zvanica i građana. Građevinski radovi kreću sljedeće sedmice", rekao je za Klix.ba Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica.

Pozivnice su, kao i svake godine, poslane svim međunarodnim zvanicama putem zvaničnih ambasada. Pozvani su i predsjednik i premijer Republike Srbije.

"Iako nije običaj da se poziva na dženazu, zvaničnici pojedinih zemalja su izrazili želju da dobiju poziv pa smo poslali. Pozive smo poslali i Angelini Jolie i Billu Clintonu, ali do sada nam niko nije zvanično potvrdio svoj dolazak. Rok za odgovor je kraj aprila", kazao je Duraković.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kako portal Klix.ba nezvanično saznaje, Bill Clinton će doći 11. jula i već su započete organizacione i sigurnosne pripreme za dolazak ovog visokog zvaničnika. Duraković je kazao kako je proteklih godina bio zadovoljan organizacijom i time što nikada nije bilo nikakvog incidenta.

"To je organizacija događaja ispunjenog emocijama, tugom i dostojanstvom, te ima simboličko značenje na 11. juli kao planetarno poznato dešavanje. Teško je napraviti nešto da se ne povrijede emocije porodica. Morate dešavanje napraviti tako da se pošalje poruka nama i svijetu", kazao je Duraković.

Do sada su identifikovani ostaci još 49 žrtava, no ima još mnogo posmrtnih ostataka koji čekaju na identifikaciju, tako da se očekuje da će broj žrtava koje će biti ukopane ovog 11. jula biti mnogo veći.