Godišnjica MCP-a
45

Bill Clinton: Dok se prisjećamo genocida u Srebrenici, najveća počast je graditi sjećanje na žrtve

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Povodom obilježavanja 20. godišnjice od osnivanja Memorijalnog centra u Srebrenici danas se prisutnima u Potočarima obratio bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Clinton je na početku svog govora istakao kako mu je čast pridružiti se na obilježavanju dvadesete godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica.

"Nikada neću zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine. Kao što sam rekao tog dana, nadao sam se i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalnog centra i jeste upravo ti još mnogo više. To je mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da moramo biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile više nikada ni u Bosni i Hercegovini ni bilo gdje drugo. Svima koji su doprinijeli da ovaj Memorijalni centar postane ono što je danas, kažem hvala. Danas i uvijek", istakao je Clinton.

Poručuje, da dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih.

"Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još uvijek vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost. Hvala i Bog vas blagoslovio", zaključio je Clinton.