Nakon '9 godina robovanja'
0

Biljana Plavšić prošetala Banjalukom

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Osuđenica za ratne zločine Biljana Plavšić, koja je jučer doputovala u Banjaluku gdje imala niz susreta sa zvaničnicima Republike Srpske, uključujući dugi sastanak sa premijerom Miloradom Dodikom, danas je imala bogat protokol i veliku medijsku pažnju. Novinarima je rekla da neće u politiku i da piše treću knjigu o boravku u zatvoru.

Bivša haška osuđenica i predsjednica RS-a Biljana Plavšić rekla je danas da se neće uključivati u politički život, da će u svojoj trećoj knjizi pisati o Haagu i izdražavanju kazne na koju je osuđena zbog zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Plavšić, koja boravi, kako kaže, u privatnoj posjeti Banjoj Luci, nakon što je 27. oktobra puštena iz švedskog zatvora, nakon izdržane dvije trećine kazne, novinarima je dala danas izjavu ispred Palače predsjednika RS-a, gdje će se sastati s aktuelnim predsjednikom Rajkom Kuzmanovićem.

Za sebe je kazala “da konačno može da živi životom o kojem je sanjala kada napusti funkciju”, a, između ostalog, hvalila je i izgled Banje Luke.

“Iznenađena sam koliko su za devet godina mog mirovanja i robovanja, učinili pametni i konstruktivni ljudi ovdje u Banjoj Luci”, ustvrdila je.

Plavšić se jučer sastala u zgradi Vlade RS-a s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, a u isto vrijeme tamo su došli i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.