{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biljana Nedić: Košarkašica, manekenka, pjevačica i slikarka u invalidskim kolicima

4.11.2014. u 19:32
529
33
Biljana Nedić: Košarkašica, manekenka, pjevačica i slikarka u invalidskim kolicima
529
"Sazdana od čelika i mjesečevog srebra" - tako bi španski pjesnik Juan Ramon Jimenez opisao Biljanu Nedić, koja već 26 godina u kolicima dokazuje da je tijelo ništavno pred duhom.
Rođena je u podvlašićkom selu Ćorkovići kod Kotor Varoši, sa teškim oboljenjem kičme, a operacija, koja je njenim roditeljima nakratko dala nadu u Biljanino ozdravljenje, definitivno joj je zapečatila sudbinu. Ali...

Od djetinjstva se borila za samostalan život. Školovanje je počela u rodnom selu, nastavila u Zavodu "Dr. Miroslav Zotović“ u Banjoj Luci, a u Podgorici je završila Upravnu školu. Uslijedila je borba za posao. Zaposlila se u banjalučkom Udruženju amputiraca UDAS. Tu je razvila i slikarski talenat, koji je rezultirao nekolicinom samostalnih izložbi. Za košarku se zainteresovala prije sedam godina. Prvo je gledala kako igraju momci u invalidskih kolicima, ali se ubrzo sa njima sprijateljila i dobila ponudu da se i sama okuša u muškom timu. Jedina je žena u ligi.

"Zlata im vrijedim, jer kada sam na parketu, tim dobija dodatne bodove, zahvaljujući kojima u igru mogu uvesti i košarkaše bez invaliditeta", objašnjava Biljana u razgovoru za Klix.ba.

Iz košarkaškog kluba joj je stigla podrška i kada joj je bilo najteže, kada je, kao podstanar, ostala bez posla.

"Projekat na kome sam radila u UDAS-u je završen i našla sam se u bezizlaznoj situaciji. Tada mi je moj prijatelj Marinko Umićević, predsjednik KKI 'Vrbas' i direktor 'Beme', ponudio posao u proizvodnom pogonu ove fabrike obuće. Pristala sam, naravno, radila sam na traci, a kasnije su me prebacili u upravu preduzeća i sada radim u struci", kaže Biljana.

Nedavno je započela još jednu karijeru: kao manekenka i fotomodel. Snimila je svoj book, a iz inostranstva već pristižu ponude agencija, koje rade sa modelima sa invaliditetom.

"Na ovaj korak sam se odlučila jer želim da razbijem predrasude o muškarcima i ženama invalidima. Osoba sa invaliditetom može da bude i pametna i obrazovana i lijepa i izražajna i talentovana, kao i svaka druga osoba. Invalidska kolica nas čine drugačijima od većine, ali ne i manje vrijednima. O tome i svjedoči i divni slogan 'Ne stojim, ali mislim, dakle postojim'", kaže Biljana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: