BiH
529

Biljana Nedić: Košarkašica, manekenka, pjevačica i slikarka u invalidskim kolicima

Piše: G. D.
Biljana Nedić
"Sazdana od čelika i mjesečevog srebra" - tako bi španski pjesnik Juan Ramon Jimenez opisao Biljanu Nedić, koja već 26 godina u kolicima dokazuje da je tijelo ništavno pred duhom.

Rođena je u podvlašićkom selu Ćorkovići kod Kotor Varoši, sa teškim oboljenjem kičme, a operacija, koja je njenim roditeljima nakratko dala nadu u Biljanino ozdravljenje, definitivno joj je zapečatila sudbinu. Ali...

Od djetinjstva se borila za samostalan život. Školovanje je počela u rodnom selu, nastavila u Zavodu "Dr. Miroslav Zotović“ u Banjoj Luci, a u Podgorici je završila Upravnu školu. Uslijedila je borba za posao. Zaposlila se u banjalučkom Udruženju amputiraca UDAS. Tu je razvila i slikarski talenat, koji je rezultirao nekolicinom samostalnih izložbi. Za košarku se zainteresovala prije sedam godina. Prvo je gledala kako igraju momci u invalidskih kolicima, ali se ubrzo sa njima sprijateljila i dobila ponudu da se i sama okuša u muškom timu. Jedina je žena u ligi.

"Zlata im vrijedim, jer kada sam na parketu, tim dobija dodatne bodove, zahvaljujući kojima u igru mogu uvesti i košarkaše bez invaliditeta", objašnjava Biljana u razgovoru za Klix.ba.

Iz košarkaškog kluba joj je stigla podrška i kada joj je bilo najteže, kada je, kao podstanar, ostala bez posla.

"Projekat na kome sam radila u UDAS-u je završen i našla sam se u bezizlaznoj situaciji. Tada mi je moj prijatelj Marinko Umićević, predsjednik KKI 'Vrbas' i direktor 'Beme', ponudio posao u proizvodnom pogonu ove fabrike obuće. Pristala sam, naravno, radila sam na traci, a kasnije su me prebacili u upravu preduzeća i sada radim u struci", kaže Biljana.

Nedavno je započela još jednu karijeru: kao manekenka i fotomodel. Snimila je svoj book, a iz inostranstva već pristižu ponude agencija, koje rade sa modelima sa invaliditetom.

"Na ovaj korak sam se odlučila jer želim da razbijem predrasude o muškarcima i ženama invalidima. Osoba sa invaliditetom može da bude i pametna i obrazovana i lijepa i izražajna i talentovana, kao i svaka druga osoba. Invalidska kolica nas čine drugačijima od većine, ali ne i manje vrijednima. O tome i svjedoči i divni slogan 'Ne stojim, ali mislim, dakle postojim'", kaže Biljana.