AIRE Centar
202

Biljana Braithwaite: Region treba prepoznati da se dobro upravljanje isplati

R. D.
Biljana Braithwaite
Biljana Braithwaite
Na vratima AIRE Centra (Advice on Individual Rights in Europe) nas dočekuje direktorica Programa za Zapadni Balkan Biljana Braithwaite. Ona je za naš portal govorila o aktualnim izazovima koji stoje pred našim regionom.

Braithwaite, advokatica sa magistarskom diplomom prestiženog Raul Wallenberg Instituta pri Univerzitetu u Lundu, sa preko 20 godina iskustva savjetovanja vlada i međunarodnih organizacija, je neko ko razumije naš region, ali i dobro prepoznaje trendove u upravljanju korporacijama, održivosti i zaštiti ljudskih prava koji se prenose iz razvijenog svijeta na Zapadni Balkan. Razgovarali smo o izazovima koji čekaju bosanskohercegovačke kompanije na tom putu.

Odgovorno upravljanje je termin koji mi u regionu skoro uvijek čujemo od međunarodnih organizacija ili korporacija. Ideja savjesnog upravljanja, zaštite životne sredine i društvene odgovornosti još uvijek nisu došle na "dnevni red" u Bosni i Hercegovini. No, promjene u regiji i sve veće interesovanje građana za održivi razvoj, čist zrak, zemlju, vodu, postepeno mijenjaju i perspektivu naše ekonomije. Braithwaite upozorava na "ESG" standarde, te izazove s kojim će se suočiti kompanije BiH na putu postepene formalizacije uslova korporativne odgovornosti.

"ESG je skraćenica za zaštitu okoliša, društvenu odgovornost i korporativno upravljanje. ESG standardi ohrabruju potpuno novi set kriterijuma i smernica za dobro upravljanje. Često se povezuju sa UN-ovim ciljevima za postizanje održivog razvoja 2030, tako da biznis može dati svoj doprinos ostvarenju globalnih ciljeva kao sto su iskorenjivanje siromaštva i gladi, zaštite životne sredine i obezbeđenja mira i prosperiteta za sve", izjavila je.

Kriterijumi zaštite životne sredine uzimaju u obzir uticaj kompanije na okruženje, a to obuhvata sprečavanje klimatskih promena, čistu vodu, vazduh i sprečavanje zagađenja, zaštitu divljih životinja, morskog života, biodiverziteta i šuma, kao i čistu energiju, reciklažu, održivu industriju i infrastrukturu, dodala je.

"Društveni kriterijumi ispituju kako kompanije upravljaju odnosima sa zaposlenima, dobavljačima, kupcima i zajednicama u kojima posluju. Oni obuhvataju važne segmente rodne ravnopravnosti, zdravlja, blagostanja, adekvatne plate i pristojnih, sigurnih uslova rada. Konačno, ovi kriterijumi obuhvataju i standarde dobrog upravljanja u procesu donošenja odluka u kompanijama i poslovanje u skladu sa zakonom i propisima. U kontekstu ESG-a, upravljanje se bavi vođenjem kompanije, plaćama izvršnih direktora, revizijama, internim kontrolama i pravima dioničara", pojašnjava Braithwaite.

ESG standardi postepeno postaju dijelom obavezujućeg okvira u državama Zapadne Evrope, a ovi trendovi dolaze i do nas.

"Oni imaju definisano pravno značenje i zemlje počinju da ih koriste kao obavezujuće za preduzeća. Oni predstavljaju zajednički napor javnog i privatnog sektora za postizanje ciljeva koji su dobri i za poslovanje i za društvo. No, ESG standardi ne mogu postati zakon svuda, preko noći. Različite ekonomije i industrije ih usvajaju različitim tempom. To znači da preduzeća koja rano usvajaju mogu steći značajne prednosti u odnosu na svoje konkurente. Što je još važnije, istraživanje pokazuje jasnu vezu između poslovnog učinka i usklađenosti sa ESG-om. Firme koje imaju sretniju radnu snagu i koje provode aktivnosti koje poštuju lokalne zajednice i okruženje, profitabilnije su i otpornije od firmi koje nemaju. To je najveći podsticaj od svih", izjavila je Braithwaite.

No, izazovi za region ostaju. Naše kompanije kreću sa nižih pozicija od onih u razvijenim zemaljama. Posebno to vrijedi kada su u pitanju ljudska prava, neprijavljeni radnici, te primjena zdravstvenih i sigurnosnih standarda na radu.

"Preduzeća će imati priliku da dobrovoljno provode ESG standarde pre nego što budu primorana novim propisima. Ona koja su upućena na izvoz i koji se oslanjaju na strana ulaganja moraju brzo reagovati, jer će to u kratkom roku biti zahtev njihovih partnera iz Zapadne Evrope. Regulativa se i na EU planu i u pojedinim državama ubrzano menja. Ali ono što je jasno je da će kompanije koje brže reaguju iskoristiti prednosti, dobivši potencijalni pristup stranim partnerstvima i investicijama, kao i kredibilitet kod potrošača. U međuvremenu, gube ona preduzeća koja implementiraju ESG samo kada moraju. Neće dobiti konkurentsku prednost 'pionira' i suočavat će se sa dodatnim rizikom neusklađenosti s propisima. Što je možda teže iz komercijalne perspektive, moraće 'nadograditi' ESG u svoje poslovanje što je skuplje nego ako se ESG standardi uključe u planiranje ranije u ciklusu", upozorava Braithwaite.

Posljednje vijesti iz regije snažno su upozorenje za buduće velike investicije i važnost transparentnosti pri njihovom ulasku na balkansko tržište.

"Poštovanjem standarda, sprečavate nanošenje štete koja je ponekad nepovratna – poput gubitka poverenja lokalnih zajednica ili uništavanja prirodnih bogatstava. Ovo je regija bogata resursima i ako se novi projekti provode s odgovarajućom dužnom pažnjom, postoje značajne mogućnosti za ekonomski rast za sve. Ali više primera iz regiona pokazuje koliko je važno provesti neophodne prethodne korake kako bi se osiguralo da se utjecaji na lokalne zajednice pravilno procene pre početka rada. To uključuje procenu toga koja pitanja su najvažnija u kontekstu određenog konkretnog projekta, a koja si možemo priuštiti da izostavimo? Koja će uticati na uspeh projekta, a koja su najvažnija za njegove ključne dionike, posebno na lokalnu zajednicu? Jasno je da će drugačije oblasti biti u fokusu interesovanja ako je reč o otvaranju novog rudnika, a druge ako se ulaže u IT industriju. Primenom ovakvih metoda štitimo naše resurse i okruženje za sadašnje i buduće generacije, i osiguravamo da projekti donose dobrobit za zajednicu", napominje Braithwaite.

ESG standardi su trend koji već postaje pravilo – na preduzećima je samo li će se pridružiti blagovremeno ili prekasno. Ali to je i zato što su zaista u korelaciji s poboljšanim performansama i profitabilnosti.

"Oduvjek smo zavisili o našim zajednicama, okruženju i zdravom biodiverzitetu za opstanak. No, šok koji je globalna ekonomija prošla u poslednje dve godine – učinila je da neke promene dođu ranije i brže", napominje Braithwhite.

Zahvaljujući pandemiji, mijenjaju se navike i prakse investitora.

"Održivi investicijski proizvodi su u prva tri meseca 2020. godine imali bolji učinak od proizvoda koji ne provode ESG standarde. Globalni održivi otvoreni fondovi, usmereni na održive investicije bilježe rast od 41% u prvom kvartalu 2020. u odnosu na godinu ranije. Investitori menjaju ponašanje, pa je vreme pandemije donelo veću brigu za održiva rješenja. Zbog svega toga, ESG je dobar za poslovanje, i tu je da ostane. Da li će naš region prepoznati to kao priliku ili neće daje odgovor i na mnoga druga pitanja – a posebno ona koja se tiču dugoročne konkuretnosti lokalne ekonomije na globalnom tržištu na kome se neće moći učestvovati bez poštovanja ovih pravila", zaključuje Braithwhite.

AIRE Centar i Sustineri Partners u saradnji sa Vijećem stranih investitora je najavio konferenciju o ESG standardima za 26. januar u Sarajevu, na kojoj će okupiti vodeće kompanije, relevantne institucije, ali i globalne eksperte za ovu oblasti.