Potvrdila Skupština
863

Biljana Begović iz DF-a imenovana za novu ministricu obrazovanja u Goraždu

N. V.
Biljana Begović (Foto: E. A./Klix.ba)
Biljana Begović (Foto: E. A./Klix.ba)
Biljana Begović iz DF-a imenovana je danas za ministricu obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK Goražde na sjednici Skupštine BPK Goražde.

Imenovanje Begović podržalo je 14 zastupnika dok su četiri bila suzdržana. Niko nije bio protiv, ali je činjenica da je nedostajao dio zastupnika koji se nisu vratili na sjednicu s obzirom na to da ih je bilo prisutno samo 18 od ukupno 25.

Da li su time željeli izbjeći glasanje jer je nekoliko proteklih dana u javnosti bilo dosta reakcija na imenovanje Biljane Begović za novu ministricu. Riječ je naime o trećem ministru srpske nacionalnosti, iako po rezultatima popisa ovom konstitutivnom narodu pripadaju do dvije ministarske pozicije u vladi.

Nova ministrica Biljana Begović u Skupštini BPK Goražde (Foto: E. A./Klix.ba)
Nova ministrica Biljana Begović u Skupštini BPK Goražde (Foto: E. A./Klix.ba)

Podsjetimo također da je DF-ov ministar obrazovanja, nauke i sporta Arman Bešlija podnio ostavku u Vladi BPK-Goražde nakon čega je ovo mjesto ostalo upražnjeno. Povjereništvo DF-a prošlog ponedjeljka odlučivalo je o kandidatu, a između Enesa Džemidžića, Almira Kuduza i Biljane Begović, odredili su da nijhov kandidat bude Begović, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

Nakon polaganja svečane zakletve, Begović je poručila da će bez obzira na komentare koji su pratili kandidaturu dati maksimalan doprinos oblasti obrazovanja, te da očekuje timski rad koji daje rezultate.

"Hvala vam na povjerenju, hvala i na prijedlogu DF-a, ja sam neko ko dolazi iz obrazovanja i prakse. Želim da sve što sam radila u obrazovanju 22 godine probam realizovati u svom rodnom gradu i da dam mali doprinos ovom ministarstvu. Očekujem podršku budućih saradnika u Vladi i vas u Skupštini, također kolega u struci, da damo doprinos u ovoj veoma važnoj karici. Želim da radim timski jer samo takav rad daje rezultate", poručila je novimenovana ministrica.

Biljana Begović rođena je 1975. u Goražde. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U Goraždu je jedno vrijeme radila kao profesorica u Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić", Srednjoj tehničkoj školi kao profesor kulture komuniciranja, a bila je i predsjednica Upravnog odbora Doma za stara i iznemogla lica.

Bila je direktorica Prve privatne gimnazije u Beogradu, a posljednih godina i koordinatorica te direktorica predškolske ustanove "Bonum" u Sarajevu.

Skupština BPK Goražde još uvijek traje, a današnje zasjedanje obilježile su brojne pauze i rasprave. Presedan koji se desio na sjednici je činjenica da većina poslanika u Skupštini nije podržala podržala prijedlog da se u dnevni red uvrsti p Deklaracija povodom usvajanja odluke visokog predstavnika u BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.