Mladi SDUBiH KS
0

"Bildta proglasiti nepoželjnom osobom u BiH"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Organizacija mladih SDUBiH Kantona Sarajevo smatra da puštanje Biljane Plavšić iz švedskog zatvora nije slučajno, jer dolazi u vrijeme teške političke situacije, te ima zadatak da ohrabri rušioce BiH i dokaže im da se zločin isplati i da se za učinjena zla može gotovo nekažnjeno proći.

U saopćenju Organizacije mladih SDU-a se navodi da veliku i veoma značajnu ulogu u svemu ovome ima Carl Bildt, aktuelni šef švedske diplomatije, koja sada predsjedava EU.

"Bildt je već gotovo deceniju i po jeda od ključnih igrača u komadnju BiH, počevši od Kontakt grupe, preko podjele BiH u Daytonu, do njegovog angažmana kao visokog predstavnika, kada je razorio i ugasio sve institucije Republike BiH i poništio sve važeće zakone međunarodno priznate države", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se Carl Bildt posljednjih godina otvoreno stavio na stranu antibosansog lobija, te svojim aktivnostima otvoreno opstruira približavanje BiH evroatlantskim integracijama.

Mladi SDU-a smatraju da aktuelna politička kriza u BiH nije tek plod slučajnosti, "ona je rezulat švedskog predsjedavanja EU i antibosanke politike Carla Bildta, a koje karakteriše nikad lošija i napetija klima u poslijeratnoj BiH, što nije ništa novo, kada se pogleda sramni odnos EU prema našoj zemlji".

Dodaju da su jedna od tih farsi bili i pregovori u Butmiru u režiji Carla Bildta.

Zbog svega ovoga, Organizacija mladih SDUBiH Kantona Sarajevo smatra da je cjelokupno političko djelovanje Carla Bildta izrazito štetno za državu BiH i njene građane, koji trebaju znati da Carl Bildt nema čiste namjere kada je naša zemlja u pitanju, što je dokazao mnogu puta do sada.

OM SDUBiH KS-a poziva na bojkot ovog političara te traži da se Carl Bildt proglasi nepoželjnom osobom u BiH, kao što je to učinjeno u Hrvatskoj 1995., kada je Bildt pozivao na vojnu intervenciju protiv Hrvatske, kada je vojnom akcijom oslobodila svoj teritorij i spriječila reprizu srebreničkog genocida u Bosanskoj krajini, navodi se u saopćenju.