Haški tribunal
0

Bildt ne zna ništa o sporazumu Karadžić - Holbrook

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odbrana Radovana Karadžića dostavila je Apelacionom vijeću Haškog tribunala izvještaj o razgovoru sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Carlom Bildtom, koji je izjavio da nije bio upoznat sa navodnim Karadžićevim sporazumom sa američkim diplomatom Richardom Holbrookom o imunitetu od sudskog gonjenja u zamjenu za povlačenje iz javnog života u RS, saopšteno je danas u Hagu.

Razgovor sa Bildtom obavio je 13. avgusta telefonom Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson, navodi se u izvještaju.

Bildt je rekao da je u vrijeme dok je obavljao funkciju visokog predstavnika u BiH blisko sarađivao sa Holbrookom i da su imali zajedničku strategiju i ciljeve u vezi sa Karadžićem, ali da nikada nije posumnjao da je Holbrook obećao Karadžiću "nešto više".

Američki diplomata demantuje Kardžićeve tvrdnje o postojanju sporazuma o imunitetu, a Sudsko vijeće Tribunala ranije je saopštilo da takav dogovor, čak i ako je postojao, nije relevantan za sud UN. Bivši predsjednik RS, optužen za genocid i ratne zločine, tvrdi da zbog tok navodnog sporazuma Haški tribunal nema pravo da mu sudi.

Bildt je u razgovoru sa Robinsonom rekao da se tokom 1996. godine često sastajao sa Momčilom Krajišnikom i Slobodanom Miloševićem, ali da nijedan od njih nikada nije pomenuo da je sa Karadžićem postignut bilo kakav sporazum. 

Švedski diplomata je dodao da je kroz razgovore sa Krajišnikom pokušao da ubijedi Karadžića da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu, ali da ta inicijativa nije bila uspješna. 

On je rekao i da opcija hapšenja Karadžića nije bila izvodljiva zbog bojazni da bi strane snage bile uvučene u širi sukob tokom izvođenja operacije.
Bildt je rekao da ne može da se sjeti kada je prvi put čuo tvrdnju o Holbrookovom obećanju Karadžiću da ga Hag neće goniti, ali da vjeruje da je to bilo poslije njegovog odlaska iz BiH u junu 1997. godine, a prije nego što je Karadžić uhapšen u Beogradu, dodaje se u izvještaju dostavljenom Apelacionom vijeću.