Odgovor švedskog diplomate
1

Bildt: Florence Hartmann treba čitati moje knjige

SRNA
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt poručio je bivšoj glasnogovornici Haškog tribunala Florence Hartmann, koja ga je kritikovala u Sarajevu, da bi trebala pročitati njegove knjige i "prestati širiti laži o njemu".

Hartmann je verbalno napala Bildta zato što je prisustvovao obilježavanju početka opsade Sarajeva navodeći da on to ne zaslužuje jer nije ništa uradio da opsada ne traje toliko dugo.

Carl Bildt je bio prvi visoki predstavnik u BiH, te učesnik pregovora o okončanju rata u BiH u svojstvu specijalnog izaslanika EU za bivšu Jugoslaviju. Bildt je odbacio njene kritike. "Ona bi trebalo da čita moje knjige umjesto što govori laži", napisao je na svom internet blogu, dodajući da Hartmann "ima običaj da se bezbrižno odnosi prema činjenicima".

On je naglasio da je Hartmann bila u tolikom sporu sa Međunarodnim tribunalom da su morali da objave nalog za njeno hapšenje. Haški tribunal izdao je 16. novembra prošle godine nalog za hapšenje Florence Hartmann, jer nije platila kaznu od 7.000 eura izrečenu zbog nepoštovanja Tribunala.

Proglašena je krivom zbog objavljivanja povjerljivih detalja sa suđenja nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije i Srbije Slobodanu Miloševiću. Haški tribunal utvrdio je 2009. godine da je Hartmann namjerno i voljno ometala sprovođenje pravde, što je okarakterisano kao nepoštovanje suda.