Predsjedništvo BiH
0

Bilateralni susreti u Ohridu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović drugog radnog dana Petog regionalnog ekonomskog foruma jugoistočne Evrope imao je bilateralne susrete s Filipom Vujanovićem, predsjednikom Republike Crne Gore i Georgijem Parvanovim, predsjednikom Republike Bugarske.

Radmanović je odnose između BiH i Crne Gore ocijenio dobrim te naglasio da je opredjeljenje dviju zemalja da budu dio evroatlantskih integracija poticaj za još intenzivniju suradnju, osobito na ekonomskom planu.

"Dobrosusjedski odnosi su jedan od preduvjeta za evropske integracije, a dobri odnosi između BiH i Crne Gore mogu biti primjer zemljama u regiji", kazao je Radmanović.

U svjetlu dobrih odnosa predsjednik Vujanović je kazao da će prigodom posjeta premijera Crne Gore Milana Đukanovića BiH biti potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma koji će omogućiti bolju suradnju, intenziviranje ekonomskog partnerstva i daljnji razvoj dobrih odnosa dviju zemalja.

Poseban naglasak je stavljen na pitanje putne infrastrukture kao što je revitalizacija pruge Nikšić-Čapljina i putnog pravca Podgorica - Sarajevo koja će omogućiti bolji protok građana i robe.

Sugovornici su se složili da energetski sektor ostavlja veliki prostor za suradnju te da u narednom razdoblju treba riješiti određena pitanja da bi se ova suradnja intenzivirala.

Bilateralni odnosi dviju zemalja su dobri, sa stalnim unapređenjem, kako na političkom tako i na ekonomskom planu, kazali su na današnjem sastanku predsjedavajući Radmanović i Georgi Parvanov, predsjednik Republike Bugarske.

Radmanović je kazao da je vanjskopolitički cilj BiH punopravno članstvo u EU i NATO-u. U tom kontekstu je zahvalio Bugarskoj za potporu koju pruža BiH na njezinome evroatlantskom putu.

Parvanov je istakao da je Bugarska uz političku potporu spremna pružiti i ekspertnu pomoć BiH na njezinom putu ka EU

Radmanović je prihvatio poziv Parvanova da sljedeće godine sudjeluje u radu Energetskog foruma u Bugarskoj jer, kako je kazao, energetski sektor predstavlja veliki potencijal koji treba iskoristi za sveukupni razvoj BiH.