Bugarska
0

Bilateralni susreti Radmanovića na margini energetskog samita

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović imao je bilateralne susrete sa predsjednicima Bugarske, Turske, Crne gore i Hrvatske na margini energetskog Samita u Sofiji „Prirodni plin za Evropu, sigurnost i partnerstvo“. Radmanović se zahvalio je predsjedniku Bugarske na pozivu za Samit, za koji je rekao da je veoma važan skup za sve zemlje Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Susret sa domaćinom Samita predsjednikom Republike Bugarske Georgijem Parvanovim prošao je u prijateljskom tonu sa osvrtima na unapređenje bilateralne saradnje BiH i Bugarske. Predsjednik Bugarske rekao je da će Bugarska nastaviti da daje jaku podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u. Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi na dobrom nivou, ali ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa i proširenje saradnje na kulturnom planu.

Govoreći o približavanju BiH evropskoj porodici, predsjedavajući Radmanović istakao je pitanje liberalizacije viznog režima i s tim u vezi zatražio podršku Republike Bugarske.

Radmanović je takoođer, upoznao predsjednika Parvanova sa unutrašnjo-političkom situacijom u BiH, i ispunjavanju uvjeta za transformaciju Ureda visokog predstavnika u BiH u Ured specijalnog predstavnika EU.

Na kraju susreta predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pozvao je predsjednika Republike Bugarske Georgija Parvanova da učini zvaničnu posjetu BiH.

Tokom susreta sa predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa BiH i Turske, posebno na ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izrazio je zahvalnost Turskoj za podršku BiH u reformi odbrane, i na njenom putu ka NATO.

Turski predsjednik obećao je da će nastaviti pomagati BiH, posebno u pridruživanju NATO snagama, a i rekao je da je članstvo BiH u EU neizbježno, jer je BiH u srcu Evrope.

Dogovoreno je da se razmjenom posjeta poslovnih ljudi poboljšaju uvjeti za investiranje turskih u BiH, koja ima posebno velike energetske potencijale.

Predsjedavajući Radmanović također je uputio poziv predsjedniku Turske da posjeti BiH.

Tokom susreta sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem rečeno je da je veoma dobar nivo bilateralne saradnje BiH i Crne Gore primjer dobrih odnosa u regiji.

Također je razgovarano o predstojećoj posjeti predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta sa predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem razgovarano je o unapređenju bilateralne saradnje i naglasak je da je potrebno što prije riješiti otvorena pitanja između BiH i Hrvatske.

Uz predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića susretu je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Polančec.