BiH
0

Bilateralne konsultacije Ministarstava vanjskih poslova BiH i Češke Republike

FENA
Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne odnose Nedžad Hadžimusić i v.d. pomoćnica ministra za bilateralne odnose Jadranka Negodić razgovarali su s direktoricom Evropskog teritorijalnog odjela u Ministarstvu vanjskih poslova Češke Republike Hanom Hubačkovom.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, razgovor je obavljen u okviru bilateralnih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova BiH i Češke Republike na razini pomoćnika ministra o temama bilateralni odnosi, regionalna saradnja i pitanja vezana za EU.

Akcent je stavljen na pripremu predstojećih posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Češkoj Republici i ministra vanjskih poslova Češke Republike Bosni i Hercegovini.

Posjete će biti prilika za potpisivanje pripremljenih bilateralnih ugovora i za organiziranje biznis foruma u Pragu uz učešće privrednika iz obje zemlje.

Istaknuto je da Češka podržava napore BiH za člastvu u EU i NATO. Naglašena je važnost postizanja konsenzusa o važnim unutarnjopolitičkim pitanjima u BiH, čime bi se završila procedura zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ocijenjeno je da je potrebno intezivirati saradnju na planu razmjene iskustava posebno u oblastima vezanim za evroatlantske integracije.

Dogovoreno je da se razmotri mogućnost da dva ministarstva sklope poseban memorandum, čime bi se formalizirala ovakva saradnja.

Također, razmijenjene su ocjene i stavovi o situaciji u regionu zapadnog Balkana.