Zaštita imovine
7

Bijeljinska policija uputila apel građanima: Prijavite kretanje sumnjivih osoba ili vozila

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policijska uprava Bijeljina uputila je apel građanima da povedu računa o zaštiti svoje imovine i da prijave policiji kretanje sumnjivih i nepoznatih osoba ili vozila u naselju.

Za 11 mjeseci protekle godine na ovom području dogodilo se 476 krivičnih djela protiv imovine, a na meti lopova najviše su bile porodične kuće, stanovi i vikendice iz kojih su pokradeni novac, zlatni nakit, oružje, tehnička roba, kao i drugi predmeti koji se lako i brzo mogu prodati.

U teškim krađama iz trgovinskih radnji najčešće se otuđuju cigarete, novac iz depozita i suhomesnati proizvodi.

U saopćenju policije se navodi da su krađe intenzivnije tokom jeseni i zime, kada je dan kraći, a naročito u vrijeme sumraka.

Kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu građanima se, kao mjera prevencije, preporučuje postavljanje alarmnih i video-nadzornih sistema, a prilikom odlaska iz kuće ili stana na duži period angažovanje prijatelja ili rodbine koji će vršiti nadzor ili obilazak njihovih objekata.

Apel građanima da i sami doprinesu zaštiti svoje imovine posebno se odnosi na predstojeći period slava i praznika kada većina ljudi odlazi iz svojih domova na kraći period.