BiH
0

Bijelić Petra, sudija Okružnog suda u Banja Luci privremeno udaljena sa dužnosti

Sarajevo-x.com
Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine odbila je kao neosnovanu žalbu sudije Bijelić Petre i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije, saopšteno je iz Ureda za informiranje VSTV BiH.

Ovom odlukom je sutkinja Bijelić Petra udaljena sa dužnosti sudije Okružnog suda u Banja Luci do okončanja krivičnog postupka po optužnici Okružnog tužilaštva Banja Luka, a koja je potvrđena od strane Osnovnog suda u Gradišci.

Sudija Bijelić Petra je blagovremeno izjavila žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije zbog pogrešne primjene materijalnog prava sa prijedlogom da Drugostepena disciplinska komisija preinači pobijanu odluku i zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti odbije kao neosnovan.

Suština svih prigovora sudije Bijelić Petre je usmjereno na osporavanje postojanja na zakonu zasnovane optužnice koju je protiv nje podiglo Okružno tužilaštvo Banja Luka, slijedom čega proizilaze i navodne povrede Evropske konvencije. Drugostepena disciplinska komisija nije nadležna preispitivati valjanost podignute i potvrđene optužnice. Takvu nadležnost ima samo sud u krivičnom postupku, a ova komisija činjenicu da je optužnica podignuta i potvrđena uzima kao nespornu činjenicu.

Drugostepena disciplinska komisija smatra da je u ovom slučaju potpuno opravdano i neophodno udaljenje sudije Bijelić Petre od vršenja dužnosti. U tom smislu drugostepena komisija poptuno prihvata razloge koje je u svojoj odluci navela Prvostepena disciplinska komisija, tj. da je zbog vođenja krivičnog postupka protiv nosioca sudijske funkcije ugrožen kredibilitet kako samog sudije tako i suda u kome radi.

Zbog ove činjenice, povjerenje javnosti u rad sudije Bijelić Petre i suda u kome radi opravdano može biti narušena. Visoki etički i profesionalni standardi postavljeni pred nosioce pravosudne funkcije su poljuljani i ugroženi vođenjem krivičnog postupka protiv nosioca sudijske funkcije. Zbog toga je potpuno opravdana i cjelishodna primjena mjere udaljenja od dužnosti, te je Drugostepena disciplinska komisija potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije.