Tuzla ispod snježnog pokrivača
0

FOTO / Bijeli prah prekrio "slani grad"

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Poslije zimske idele iz Sarajeva i Banje Luke, fotograf portala Sarajevo-x.com večeras je obišao uzvišenja iznad Tuzle. Zbog temperature od -9 stepeni Celzijusa na ulicama je bilo izuzetno malo građana. Odlučili su se da iz svojih toplih domova prate situaciju sa snježnim padavinama koje su najviše radosti donijeli najmlađim Tuzlacima.

U zimski san utonuo je Barok, a sutra ispred te zgrade, odnosno sa Trga slobode počinje “Lopata party”, odakle će aktivisti City Angelsa krenuti na čišćenje puteva ka Domu zdravlja, Domu penzionera i drugim strateškim pravcima.

Najljepši pogled ka Tuzli je sa Slane Banje. S vidikovca se na najbolji mogući način vidi kako je bijeli prah zavejao "slani grad". Pod bijelim pokrivačem su Panonska jezera, veliki gradski park, trg kod spomenika Meši Selimoviću i Ismetu Mujezinoviću, ulazna vrata nekadašnje medrese...

Snijeg je danas padao cijeli dan, a pretpostavlja se kako je premašio visinu od pola metra. Prohodnost puteva je na zadovoljavajućem nivou, dok građani negoduju zbog skromno očišćenih trotoara. Grad podno Ilinčice polako tone u zimski san, a o svakodnevnim problemima građani će razmišljati sutra.