BiH
0

Bijela kuga u Bihaću prepolovila broj stanovnika dva naselja

FENA
Most koji je povezao dva naselja (Foto: FENA)
Most koji je povezao dva naselja (Foto: FENA)
Rezultati popisa stanovništva u BiH osim društveno-ekonomskih pokazatelja objelodanit će podatke u mnogim dijelovima BiH o laganom odumiranju života i crnu stvarnost o drastičnom smanjenju broja stanovnika.

Jedan od takvih primjera će svakako biti i bihaćka prigradska naselja Kralje i Vrkašić u kojima živi uglavnom hrvatsko stanovništvo.

Mještani ovih naselja prije rata, tokom rata i u postratnom periodu žive u duhu tolerancije, suživota i dobrosusjedskim odnosima s komšijama Bošnjacima, imaju podršku općinskih i kantonalnih struktura vlasti, međutim, nezaposlenost, loš životni standard rezultirali su drastičnim smanjenjem broja stanovnika u Vrkašiću i Kraljama.

Nekadašnji predsjednik te mjesne zajednice Jandre Ćurić, koji je ostao vjeran kućnome pragu, u razgovoru za Fenu ističe da su mladi ljudi napustili svoje domove uglavnom seleći u susjednu Hrvatsku, ali i druge zemlje u potrazi za boljim životom.

Ćurić ističe da su Vrkašić i Kralje 90-ih godima imali više od 900 stanovnika, da bi nakon rata taj broj počeo da se drastično smanjuje i 1996. godine tu je živjelo 610 stanovnika.

Od 2010. do 2012. u tim naseljima umrlo je 46 osoba.

Po Ćurićevim riječima broj stanovnika se i dalje smanjuje i gotovo je pao na nešto više od 550 žitelja, a uz smanjenje broja stanovnika iseljenjem i godišnjim umiranjem između 10 i 15 stanovnika u protekloj godini u Vrkašiću i Kraljama su sklopljena tek dva braka i rođeno jedno dijete.

-Puno je neoženjenih momaka, dok su s druge strane djevojke otišle vani prvo na školovanje, a nakon čega se nisu ni vratile, dok su se mnoge izravno udale u inozemstvo - navodi Ćurić.

Ističe da su žitelji MZ Vrkašić i Kralje nakon rata dobili i područnu Crkvu "Gospe od anđela" te most koji je povezao dva naselja, a na koji su čekali više od 20 godina.

Ćurić ističe i podatak da u posljednjih godinu dana nijedno dijete nije pričešćeno, što nije zabilježeno u 200 godina unazad i da tek 20-ak djece pohađa školu.