Zbog loše populacione politike
0

Bijela kuga sve više prijeti BiH

Sarajevo-x.com
Zbog osjetnog pada nataliteta, Bosni i Hercegovini sve više prijeti 'bijela kuga', koja je duže vrijeme prisutna u većem broju zemalja u okruženju, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj, kao i većem broju evropskih zemalja, podaci su Federalnog zavoda za statistiku BiH.

Primjera radi, broj živorođenih u 1996. godini u Federaciji BiH iznosio je 34.331, dok je 2000. godine ovaj broj smanjen na 25.372, a preliminarni podaci za period od januara do novembra 2008. godine pokazuju da je u tom periodu rođeno tek 20.576 beba.

Ovi podaci jasno pokazuju kako je u FBiH u posljednjih nekoliko godina zabilježen pad nataliteta, a oni što zabrinjava jeste podatak da je pored pada nataliteta u blagom porastu i stopa mortaliteta.

Pojedini kantoni, kao što su Posavski, Bosansko-podrinjski, Hercegovačko-neretvanski i Kanton 10 već mjesecima kontinuirano bilježe negativan priraštaj, upozoravaju iz Zavoda.

"Razlozi za osjetan pad nataliteta i prirodnog priraštaja su mnogostruki, ali su najizraženiji loša ekonomska situacija i politička nestabilnost u zemlji. Zbog velike nezaposlenosti sve manji broj mladih se odlučuje stupiti u brak i rađati djecu, a istovremeno razmišljaju o odlasku iz zemlje“, navode iz Zavoda.

Pad nataliteta i prirodnog priraštaja u našoj zemlji je u svakom slučaju bio očekivan, obzirom na trendove koji su zabilježeni još u vremenu prije 90-tih godina. Međutim, ovako osjetan pad nataliteta je u svakom slučaju zabrinjavajući, tako da ovu temu svakako ne smiju zaobići i nosioci političkog odlučivanja u našoj zemlji, smatraju stručnjaci iz Zavoda za statistiku FBiH.

Suočavajući se problemima pada nataliteta u svojim zemljama, zapadnoevropske zemlje poduzimaju niz preventivnih mjera za zaustavljanje tendencije smanjenja nataliteta, kao što su: imigraciona politika, odnosno useljavanje na bazi određenih kvota stanovništva iz trećih zemalja, poreske olakšice, oslobađanje obaveze izdvajanja poreza na zaradu/plaću bračnim parovima sa djecom, povoljniji pristup rješavanju stambenih i ostalih životnih uvjeta itd.

Naša bi zemlja sama trebala odlučiti koje su to mjere u našoj situaciji adekvatnije i koje na kraći i duži rok mogu dati najbolje rezultate.