|

Bijela kuća odbacila direktne razgovore s Iranom

Bijela kuća odbacila direktne razgovore s Iranom
0
F
FENA
13.11.2006. u 18:05
0
komentara
0

dijeljenja
Bijela kuća odbacila direktne  razgovore s Iranom
Bijela kuća je u ponedjeljak odbacila direktne razgovore s Iranom, čak i o Iraku, sve dok Islamska Republika ne prekine svoje aktivnosti na obogaćivanju urana.
"U ovoj fazi, naš stav što se tiče direktnih razgovora s Irancima je jasan", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow novinarima, u trenutku kada se špekulira o mogućnostima miješanja Irana i Sirije u promjeni politike u Iranu.

Snow je potvrdio da je neophodno za Bijelu kuću da Iran odustane od obogaćivanja urana, koji proizvodi gorivo za civilne centrale, ali može proizvoditi i sirovine za nuklearno oružje.

Što se tiče Sirije, "imamo diplomatske odnose sa Sirijom i nastavit ćemo diplomatske odnose s tom zemljom", kazao je on.

Međutim, zbog stalnog nasilja i s obzirom da ne postoje izgledi za američko povlačenje, sve veći su zahtjevi za veće približavanje dvaju susjeda Iraka u uspostavljanju stabilnosti.

Snow je time reagirao na govor koji je trebao da održi kasnije britanski premijer Tony Blair. Ovaj je trebao da zatraži od Irana i Sirije da se više angažiraju u mirovnim naporima u Iraku i na Bliskom Istoku, u svom govoru vanjske politike na programu u ponedjeljak navečer.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.