Traži se trajno rješenje
12

Bijedić: Željezničari će do kraja godine moći ovjeravati knjižice

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Pitanje zdravstvenog osiguranja zaposlenih u Željeznicama FBiH bit će riješeno do kraja godine, a s novom budžetskom godinom tražit ćemo kvalitetno i dugoročno rješenje za ovo preduzeće, izjavio je danas u Sarajevu federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nakon sastanka s predstavnicima sindikata koji djeluju u JP Željeznice FBiH kojem je prisustvovao i federalni premijer Nermin Nikšić.

Bijedić je naglasio da će stavka u budžetu koja je namijenjena Željeznicama FBiH biti privremeno povećana dok ne bude ustanovljeno da li postoje drugi izvori finansiranja kako bi im bilo doznačeno više sredstava nego što je sad imaju, jer održavanje željezničke infrastrukture zahtijeva velika materijalna sredstva, te da će Vlada pomoći Željeznicama FBiH da u budućnosti posluju bolje nego danas.

"Od početka mandata se zalažem da naftu i naftne derivate bar vikendom treba transportovati željeznicom, što bi umnogome poboljšalo poslovanje Željeznica FBiH, a također bi spriječilo gužve na magistralnim cestama i njihovo uništavanje teškim cisternama, te aktiviralo naftne terminale koji sada nisu iskorišteni u punom kapacitetu", kazao je Bijedić.

S obzirom na to da Zakon o finansijskoj konsolidaciji JP Željeznice FBiH ističe s ovom godinom, Bijedić je rekao da će ova problematika najvjerovatnije biti rješavana novim zakonom koji bi trebao biti usvojen na državnom nivou.

Najavio je i posebnu tematsku sjednicu Vlade FBiH na kojoj će biti razmatran finansijski izvještaj o poslovanju Željeznica FBiH, revizorski izvještaj - koji je negativan, te mjere koje je neophodno preduzeti u budućnosti.

Predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja - područje infrastrukture Željeznica FBiH Igor Boban potvrdio je da je na današnjem sastanku od premijera Nikšića dobio obećanje da će željezničari do kraja godine moći ovjeravati zdravstvene knjižice, te da će Vlada FBiH u tom periodu raditi na iznalaženju trajnog rješenja.

Boban je istakao da su željezničarima redovno isplaćivane plaće i topli obrok, te da je jedini problem bilo zdravstveno osiguranje za koje se nada da će uskoro biti trajno riješeno.