Konačna odluka
36

Bijedić uoči sjednice GO SDP-a: Nadam se da će pobijediti razum, dvije su opcije

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) u Tuzlanskom kantonu Enver Bijedić u razgovoru za Klix.ba uoči početka sjednice partijskog Glavnog odbora izrazio je nadu da će pobijediti razum što znači dozvola da SDP u Tuzlanskom kantonu uđe u vlast.

"Razum je dozvoliti da SDP u TK kao jedina pobjednička organizacija SDP-a u čitavoj zemlji, ponovo pokuša napraviti "Koaliciju 19" koja je bila aktuelna prije nekoliko mjeseci. Koalicija 19 znači SDP sa 10 mandata, DF sa tri, SBB sa dva, Naša stranka sa dva i Stranka za BiH sa dva mandata. To će biti jedan od prijedloga", rekao je Bijedić.

On ističe da bi svi bili presretni ako se to uspije napraviti.

"Mi zbilja želimo i smatramo da kao pobjednici trebamo biti dio vlasti. U realizaciju te inicijative uključit će se predsjednik Nermin Nikšić, Zukan Helez i Denis Bećirević", dodao je.

Bijedić ističe da će se na današnjoj sjednici Glavnog odbora tražiti samo dopuna zaključka da ukoliko ne prođe formiranje Koalicije 19, Kantonalni odbor SDP-a u Tuzli počne pregovore sa drugim političkim subjektima u Skupštini TK, a koji prihvataju SDP-ove programe i principe.

"Tražit ćemo da to budu bolji zakoni, prijedlozi i inicijative koji bi popravili stanje u TK. Mi bi zaista bili sretni da uspije inicijativa da se na Koaliciji 19 napravi većina u TK, ali jednostavno danas pitamo da li imamo mogućnosti, ako to ne uspije, da ne bi čekali narednu sjednicu GO, da dobijemo odluku gdje bi mogli nastaviti pregovore sa ostalim, a sve u smislu da se formira vlast u kantonu", kazao je Bijedić.

Prvi čovjek Tuzlanskog kantonalnog odbora ističe da će se poštovati odluke Glavnog odbora, kakva god bila.

"Tu nema dileme i to je ono o čemu se ne raspravlja. Želio bih istaći da sam ja, u budućoj Vladi TK i ovoj inicijativa koju vodi Kantonalni odbor, samo glasnogovornik Kantonalnog odbora SDP-a koji je jednoglasno donio odluku da trebamo biti dio vlasti. I načelnici Gračanice, Gradačca, Lukavca i Živinica su također izrazili jasne stavove i želje da SDP treba biti u vlasti u naredne četiri godine. To je suština", kazao je Bijedić.

On je za kraj razgovora istakao da bi logično da se ispoštuje želja najjače kantonalne organizacije SDP-a u zemlji, koja je jedina pobijedila i koja u ukupnom izbornom rezultatu SDP učestvuje s 37 posto.