|

Bijedić: Autoput Sarajevo-Beograd mora ići kroz Tuzlanski kanton

Bijedić: Autoput Sarajevo-Beograd mora ići kroz Tuzlanski kanton
115
Klix.ba
23.2.2017. u 10:10
109
komentara
115

dijeljenja
Bijedić: Autoput Sarajevo-Beograd mora ići kroz Tuzlanski kanton Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH i bivši ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi FBiH Enver Bijedić kazao je da autoput Sarajevo-Beograd mora prolaziti kroz Tuzlanski kanton.
Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju da dogovore trasu autoputa koji će povezivati Sarajevo sa Beogradom. Ključno pitanje gradnje ovog autoputa je trasa kojom će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu.

„Kada je u pitanju gradnja autoputa Sarajevo – Beograd tu nema nikakve dileme, ovaj autoput mora prolaziti kroz Tuzlanski kanton i nezamislivo je da tako jedan važan infrastrukturalni projekat zaobiđe najmnogoljudniju regiju u Bosni i Hercegovini", rekao je Bijedić.

Dodao je da prolaskom ovog autoputa kroz Tuzlanski kanton, aerodrom na Dubravama, koji iz godine u godinu obara rekorde i bilježi veliku ekspanziju, bi se još više približio centrima poput Beograda, Novog Sada, Sarajeva pa i Budimpešte.

"Ne zaboravimo da su upravo Mađari izrazili veliko interesovanje za izgradnju kargo centra na Tuzlanskom aerodromu“, naglasio je bivši ministar prometa i komunikacija Vlade FBiH. Gradnja autoputa Sarajevo – Beograd će koštati oko 800 miliona eura, a prema najavama investitor će biti iz Turske", rekao je Bijedić.

Kako kaže, srbijanski zvaničnici lobiraju da ova trasa ide preko Višegrada kako bi dvije trećine autoputa prošle kroz Srbiju od čega bi jedna trećina, koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, u potpunosti prolazila kroz manji bh. entitet.

"Mi u SDP-u ćemo se svim silama boriti da građani Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona konačno dobiju ono što zaslužuju, a to je moderna putna komunikacija sa Sarajevom i Beogradom. Na taj način će se napokon riješiti saobraćajna blokada Tuzli", kazao je Bijedić.
Prijavi grešku


Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...