BiH
0

BIHAMK savjetuje odgađanje putovanja svima koji to mogu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Proglašeni su zimski uslovi za vožnju, te se svim teretnim vozilima i šleperima na području Federacije Bosne i Hercegovine zabranjuje kretanje i isključuju se iz saobraćaja.

Intenzivan snijeg pada skoro u cijeloj BiH, te je prohodnost puteva veoma usporena i otežana. Ugaženog snijega po kolovozu je i preko 5 cm, a evidentirana je i poledice na planinskim prijevojima, mostovima i prilazima tunelima. Vozačima putničkih vozila se savjetuje maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu i upozorava ih se da na put ne kreću bez zimske opreme. Svima koji mogu odložiti svoje putovanje, savjetuje se da to urade.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta u Jošanici (Vogošćanska petlja), saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova u tunelu „Vranduk 2“ (M-17 Zenica-Nemila), saobraćaj se kroz tunel odvija usporeno jednom trakom naizmjenično.

Sanacioni radovi u tunelima i povremene obustave saobraćaja aktuelne su na putnim pravcima M-18 Miljevina-Brod na Drini (Miljevina), Gacko-Tjentište (tunela «Vratar 1,2 i 3) i M-19 Drinjača-Zvornik (tuneli Zvornik 1 i 2).

Na graničnim prijelazima zadržavanja pri prelasku granice nisu zabilježena. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopćeno je iz BiHAMK-a.