BiH
1

BIHAMK: Obavezna upotreba lanaca zbog ugaženog snijega i poledice

NINA
Na dionicama u višim predjelima BiH za teretna vozila i autobuse obavezna je upotreba lanaca jer na kolovozima ima ugaženog snijega i poledice.

Za teretna vozila s prikolicom i šlepere do daljnjeg je zabranjeno kretanje magistralnom cestom M-20 Gacko-Tjentište. Na magistralnoj cesti Stolac-Ljubinje ekipe cestovne operative osposobile su jednu traku, ali je upotreba lanaca obavezna za sva vozila.

Jak vjetar puše na širem području Mostara, tako da stvara snježne nanose na magistralnim cestama M-17 Drežnica-Mostar i M-6.1 Mostar-Bišina (prema Nevesinju). Ekipe su na terenu i rade na čišćenju i posipanju kolovoza. Neprohodna je magistralna cesta Neum-Stolac zbog snježnih nanosa i poledice, dok je otežano kretanje vozila magistralnim cestama Čapljina-Stolac i Čapljina-Ljubuški.

Magistralna cesta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa i dalje je zatvorena za promet zbog snježnih lavina, a neprohodna je i dionica magistralne ceste M-11 Ripač-Užljebić. Ostale saobraćajnice u Unsko-sanskom kantonu su prohodne, ali se prometuje otežano, jer je otežan i rad cestovnih službi s obzirom da snijeg i dalje pada.

I na ostalim cestama u BiH kretanje vozila je i dalje otežano, te stoga iz BIHAMK-a apeliraju na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme. Također su moguće lavine na svim cestama koje prolaze kroz planinske predjele.

Granični prelaz Hum i dalje nije u funkciji zbog neprohodne ceste Plužine-Šćepan Polje (Crna Gora), a na drugim graničnim prijelazima prema Crnoj Gori ne mogu prometovati teretna vozila, a i putnička prometuju otežano uz upotrebu lanaca. Na ostalim graničnim prijelazima za sada nema evidentiranih smetnji ni dužih zadržavanja.